sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Токио, Япония Forecast
 
sp
Статия за Япония

Флаг Япония    Япония

  Бързо развиваща се икономика
  Публикувана от tot11t0 на 10 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 305 пъти, рейтинг: 1.00

    Индустриализацията на Япония започва в края на ХІХ в. Страната умело съчетава запазването на собствените си стопански традиции с възприемането на много промишлени идеи от Запада. По същото време тя разширява и територията си чрез войни с Китай и с Русия и завладява нови земи в Източна и Югоизточна Азия.
През Втората световна война Япония е в съюз с Германия и понася опустошителни последици от капитулацията . Следват атомните бомбандировки на САЩ над Хирошима и Нагасаки. Благодарение на разформироването на скъпоструващите военни сили и с чуждестранна помощ японската икономика се развива бързо и до 20-те години на ХХ в. Япония става икономически и технически най-развитата и богата страна в света. Тя притежава 50% от промишлените роботи в света и отделя най-големи инвестиции за развитието на висшето образование и научноизследователската дейност. Япония е един от най-големите производители на разнообразни индустриални стоки- химически, текстилни, различни машини и др.
Правителството полага грижи за социалния баланс в обществото. Много работници до края на живота си са ангажирани в едно и също производство, а много японски компании търгуват помежду си в рамките на страната. Тези вътрешни производствени отношения, наречени „кейрацу”, усложняват и затрудняват проникването на чужди компании в Япония.
От VІ в. пр. Хр. Япония се управлява от император, чиято власт се предавала по наследство. През ХІ в. се засилва мощта на едрите феодали и шогуните (военначалниците) и след продължителни борби за надмощие в страната се установила военната система на управление (шогунат). Шогунът управлявал като диктатор, контролирал действията на императора. През 1867г. последният шогун доброволно предал властта на императора, който модернизирал страната. С конституцията от 1947г. Япония е провъзгласена за парламентарна монархия. Ролята на императора се ограничава до представителни (церемониални) функции. Действителната власт е в ръцете на министър председателя и парламентарно управляващата партия.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Япония      Потърси и резервирай online самолетен полет до Япония      Екскурзии и почивки в Япония, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp