sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Италия

Флаг Италия    Италия

  Сан Джиминяно
  Публикувана от yonyo на 30 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 207 пъти, рейтинг: 3.50

    Сан Джиминяно (San Gimignano) е средновековен град, чието очарование и красота са емблематичен за Италия пейзаж. Наричан често градът с кулите, Сан Джиминяно се намира в южната част на област Тоскана. Историческото градче стои в северозападна посока от град Сиена, от Флоренция то е разположено в направление югозапад. Най-лесния начин да го посетите е, като вземете влак или автобус от тези два града. Пътят от Флоренция ще ви отнеме близо два часа.

Самият град е изграден върху хълм, като е опасан от укрепителни стени. Наоколо е разположена плодородната долина Вал д’Елза, в която се редуват лозови с маслинови масиви и царевични плантации.

Заради многобройните си кули Сан Джиминяно в последните години се слави с името средновековния Манхатън. Някога кулите, които са се издигали тук са били цели 72 на брой и са били символ на богатството и охолството на средновековните фамилии, които са живели тук.

Днес обаче са оцелели само 14 от кулите. Макар в доста редуциран състав, те са притегателни за хиляди туристи от цял свят. Сан Джиминяно се превръща в туристическа дестинация още през 70-те години на миналия век и оттогава насам интересът към италианското градче расте. В последните години туристите тук наброяват рекордните 3 милиона, а местните се шегуват, че все пак градът им е средновековна ценност, не Дисниленд.

Историческият център на Сан Джиминяно е обявен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ограден от защитни стени, в него не е възможно да се влезе с превозно средство. Площта му не е голяма и лесно може да се обиколи пеша.

Сред туристическите забележителности тук се отличава дворецът Палацо дел Пополо, който притежава чудно красив двор, а стените му са изографисани с впечатляващи фрески. Единият етаж е превърнат в музей, в който могат да се видят фреските на Мемо ди Филипучо, изобразяващи сватбени сцени.

Доста интересна е и църквата „Сант’Агостино”, която датира от 13 в. В нея могат да се видят картини на Полайоло, разположени зад олтара, както и редица фрески, претворяващи битието на светеца. Всички те са дело на Беноцо Гоцоли.

Няма как да пропуснете са се изкачите на хълма Торре Гроса, откъдето може да се полюбувате на красивата гледка откриваща се към околните земи. От там може да видите старинната полуразрушена крепост Рокка. Не пропускайте да си организирате обиколка из музея на виното, както и през Археологическия музей в Сан Джиминяно.

http://gradove.pochivka.com/n20-6307-%D0%A1%D0%B0%D0%BD_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%BD%D0%BE

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Италия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Италия      Екскурзии и почивки в Италия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp