sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Статия за Индия

Флаг Индия    Индия

  Ауровил
  Публикувана от ir3ni7a на 10 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 531 пъти, рейтинг: 3.00

    Ауровил (Auroville) или „Градът на Зората“ е „експериментален“ град-община в област Вилупурам в щата Тамил Наду, близо до Пондичери в Южна Индия. Основан през 1968 г. от Мира Алфаса,също позната като Мира Ришар (от нейното окончателно установяване в Индия, известна като "Майката") по проект на архитекта Роже Анже. Ауровил е замислен да бъде един универсален град, където хора от всички държави да могат да живеят в мир и прогресивна хармония над всякакви вероучения, политиканствуване и национални принадлежности. Целта на Ауровил е да реализира единство между хората.

История

Ауровил е основан на 28 февруари 1968 г. от Мира Алфаса, позната като Майката. Като равноправен духовен съратник на Шри Ауробиндо, тя вярва, че „човекът е преходно същество”. Майката очаква, че този експериментален „универсален град” би спомогнал за „прогреса на човечеството към прекрасно бъдеще чрез приобщаване на хората с добра воля и стремеж към по-добър свят.” Майката също вярва, че такъв универсален град ще допринесе решително за възраждането на Индия. Правителството на Индия подкрепя идеята за този град и през 1966 г. ЮНЕСКО кани всичките си членове да вземат участие в развитието на Ауровил. ЮНЕСКО преподписва подкрепата си още пет пъти за изминалите повече от 40 години. На церемонията за полагане на основите му, състояла се на 28 февруари 1968 г., присъстват представители от 124 държави. Майката дава на Ауровил неговата Харта, състояща се от 4 пункта:

1. Ауровил не принадлежи на никого в частност. Ауровил принадлежи на човечеството като цяло.
Но за да живее в Ауровил, човек трябва да е готов да служи на Божественото Съзнание.
2. Ауровил ще бъде място за непрестанно обучение, на постоянен прогрес и неувяхваща младост.
3. Ауровил иска да бъде моста между миналото и бъдещето. Възползвайки се от всички открития
на вътрешния и външния живот, Ауровил смело ще блика за бъдещи реализации и осъзнаване.
4. Ауровил ще бъде място както за материални, така и за духовни изследвания
за едно живо въплъщаване на едно съвсем реално Човешко Единство.

След смъртта на Майката през 1973 г. възникват проблеми в управлението на Ауровил между Ауровилци и някои от административните лица, намиращи се в Пудучери. Следва период на смут и вълнение, след което се стига до намесата на индийското правителство и съставянето на Фондация Ауровил с Управителен съвет и Международен консултативен съвет, назначавани от правителството на Индия.

Матримандир

В центъра на града се намира Матримандир, чиято архитектурна стойност е оценена като изключително постижение. По идея на Мира Алфаса „като символ и отговор на Божественото към стремежа на човека за съвършенство.” Районът вътре в сферата и около нея се нарича „Място за тишина”. Този район е характерен с три основни съоръжения: самата сфера (Матримандир) с 12-те венчелисти зали за медитация, 12 градини, Амфитеатъра и Баняновото дърво. Във вътрешността на Сферата, две спираловидни рампи се издигат до зала от бял мрамор - „място, където да намериш Съзнанието си”. В центъра на залата има 70 сантиметрова кристална топка върху златно възвишение и лъч от слънчева светлина, който облива кълбото от отвор в покрива. Според Алфаса, тази структура е „символ на бъдещо осъществяване и реализация на Божественото Съзнание.” Когато няма слънце или след залез, слънчевият лъч върху кълбото се замества с лъч от соларно заредена лампа. Матримандир се поддържа от инсталация, работеща със слънчева енергия, и целият е заобиколен от градини, които ежедневно се подлагат на козметична грижа. Лъчеобразно, от центъра на града, са разположени четири „зони”: „Жилищна зона”, „Индустриална зона”, „Културна (&Образователна) зона” и „Международна зона”. Около града е разположен Зелен пояс, който е място за изследователска дейност с ресурси и възможности, включващ селскостопански ферми, лесовъдство, гори, ботаническа градина, лечебни растения, билки и мн.др.

Управление. Система на вярвания

Ауровил е организиран правно като Фондация Ауровил по постановление на Индийския парламент. Секретарят на Фондация Ауровил, който е държавен чиновник, не е ауровилец и се сменя периодично, е отговорен за даването или съответно отнемането на статуса на жителство на всеки член на Ауровил. Фондацията, която е под контрола на Индийското Министерство за Развитие на Човешките Ресурси, понастоящем притежава половината от земята, на която е построен градът. Остатъкът от земята се купува при наличие на капитал. Политика и религия не би трябвало да има в Ауровил. През 2004 г., тогавашният президент на Индия Д-р А. П. Абдул Калам посещава Ауровил и изразява своята най-висока признателност и морална подкрепа към Ауровил. През януари 2008 г., настоящият президент на Индия, г-жа Пратибха Д. Патил също посещава Ауровил и изказва своята дълбока признателност към уникалността и работата на Ауровил. „Съдбата на Индия е да поддържа и подкрепя тази работа за бъдещето на човечеството” са нейните заключителни думи в послание по случай 40-годишнината на Ауровил.

Общество и население

Първоначално планиран за 50 000, броят на населението в наши дни е 2 007 (1 553 пълнолетни и 454 непълнолетни), от 45 различни държави, 836 от които са с индийска националност. Жителите живеят в поселения, разпръснати върху 20 квадратни километра,които носят английски, санскритски, френски и тамилски имена, като например Аспирейшн (стремеж), Арати, Ла Ферм и Исаиамбалам.

Архитектура, Технология, Образование

Сатпрем Маини, френски архитект от Ауровил, управител на Ауровилския институт за земята, е представител за Индия и Южна Азия на „ЮНЕСКО Архитектура, Градивни култури и Подсилващо Развитие”. Сатпрем и други архитекти печелят национални и интернационални награди за своята работа, във и извън Ауровил. Например обществени филтри с питейна вода, която е „направена по-здравословна” като е пречистена, динамизирана и подлагана на музиката на Бах и Моцарт. Под чадъра на Международен Институт за Образователни Изследвания на името на Шри Ауробиндо (SAIIER), Ауровил поддържа няколко образователни институции във и около Ауровил, в това число ясли, детски градини, училища, вечерни и професионални училища. Основната цел на педагозите е да осигурят на младежта образование с радост и свобода за прогресиране (free progress), ориентирано към изграждане на личността и възпитаване на интерес и способност за получаване на знание, като се дава възможност за избор дали да се полагат изпити и получават дипломи.

Икономика

Вместо банкноти и монети, жителите на Ауровил ползват номера на сметки, които са свързани с техния централен фонд. Посетителите също е желателно да ползват временни такива. Понастоящем, Ауровил няма възможност да осигури безплатни квартири на новодошлите. Следователно, новопристигналите ще трябва сами да финансират построяването на дом, ако планират да останат дългосрочно в Ауровил. Така или иначе, дори квартира под наем си остава един от големите разходи за гостуващите. В някои случаи се осигуряват безплатни квартири за дългосрочни жители, допринасящи за прогреса на Ауровил. Стремежът е стилът на живот и икономиката на Ауровил да са в хармония с природата и постоянно се водят експерименти за екологично и самодостатъчно развитие.

Ауровил се финансира главно от приносите на търговските си предприятия, които предоставят около 33% от доходите си на Централния Фонд на Ауровил, както и чрез дарения - лични, от неправителствени организации и в голяма част от самото правителство на Индия. Има в наличност къщи за гости, строителни групи, техническа информация, малък и средно голям бизнес, производство и търговия с ръчно изработени изделия, като хартия за канцеларски артикули, също така производство на добре познатите ароматни пръчици, които могат да бъдат намерени в магазина на Ауровил в Пондичери, а и из цяла Индия и по света, а така също и закупени чрез Интернет. Над 5 000 души от околността работят в различни сфери и услуги на Ауровил. Други дейности, изършвани в Ауровил са: залесяване, придобиване на органични земеделски култури, образователна научноизследователска работа, здравеопазване, благоустрояване, уместни технологии, градоустройствено планиране, водоснабдяване, културни дейности и комунални услуги.

Местоположение

На брега на Бенгалския залив, на 12 км. северно от Пудучери, на 150 км южно от Ченнай - столицата на щата Тамил Наду.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp