sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Статия за Индия

Флаг Индия    Индия

  Колката или Калкута -„културна столица на Индия“
  Публикувана от Диляна на 31 декември 2016 г.
  Тази статия е прочетена 171 пъти, рейтинг: 1.00

    Колката е известна с литературното си и художествено наследство. Като столица на Британската империя, градът става родно място на съвременната индийска литература и изкуство. Наричан е „градът с кипяща творческа енергия“ и „културна столица на Индия“. Особеност на града са т.н. общности „пара“ – квартали, чиито жители образуват определено съобщество. Обичайно „пара“ има свой собствен клуб и площадка за спорт. Местната форма на общуване „ада“ представлява спокойна интелектуална беседа на най-разнообразни теми. Архитектурата на Колката се отличава с разнообразието си. Много здания са построени в индоислямски и индосарацински стил. Редица от тях са обявени за паметници на архитектурата, а други, които не влизат в този списък, постепенно са разрушени. Най-известните здания на Колката са Индийския музей, Мраморния дворец, мемориала „Виктория“, Националната библиотека и Научния музей. Основаният през 1814 г. Индийски музей е най-стария в страната. В него се намират експонати от индийското изкуство и естествознание. Самият Мраморен дворец представлява пример за класическо европейско имение, които са строени в колониите от англичаните. В мемориала „Виктория“ е разположен музея на града. Националната библиотека и научният музей на града са най-големите в страната.
Рабиндранат Тагор е роден на 07 май 1861 година в Калкута в знатно бенгалско семейство с вековни традиции. На бенгалски език името му означава „Повелител на Слънцето“. Рабиндранат Тагор е индийски писател, поет, философ, педагог, композитор, общественик, променил дълбоко бенгалската култура в края на 19 век и началото на 20 век. През 1913 година получава Нобелова награда за литература и става първият неевропеец, удостоен с това отличие, което го превръща в един от най-широко известните по света индийци, наред с Махатма Ганди. Двамата са политически съмишленици в движението за независимост на Индия, като Ганди получава прозвището си Махатма („велика душа“) от Тагор, а от своя страна го нарича Гурудев („божествен учител“).
Рабиндранат Тагор започва да пише стихове едва осемгодишен, а на шестнадесет години вече публикува поезия под псевдонима Бханушинго и пише първите си разкази и пиеси.
Най-важните си произведения пише на бенгали, но превежда голяма част от поезията си и на английски. Сред най-известните му произведенията са стихосбирките „Гитанджали“ и „Градинарят“, романа „Го̀ра“ (1910) и сборника с философски есета „Са̀дхана“. Той е единствения поет удостоен с честта да бъде автор на химните на две държави. Стихотворението му „Джана Гана Мана“ става химн на Индия, а стиховорението му „Амар Сонар Бангла“ – химн на Бангладеш.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp