sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
Снимка
Снимка от Франция
 
sp
Статия за Индия

Флаг Индия    Индия

  Колката или Калкута -„културна столица на Индия“
  Публикувана от Диляна на 31 декември 2016 г.
  Тази статия е прочетена 102 пъти, рейтинг: 1.00

    Колката е известна с литературното си и художествено наследство. Като столица на Британската империя, градът става родно място на съвременната индийска литература и изкуство. Наричан е „градът с кипяща творческа енергия“ и „културна столица на Индия“. Особеност на града са т.н. общности „пара“ – квартали, чиито жители образуват определено съобщество. Обичайно „пара“ има свой собствен клуб и площадка за спорт. Местната форма на общуване „ада“ представлява спокойна интелектуална беседа на най-разнообразни теми. Архитектурата на Колката се отличава с разнообразието си. Много здания са построени в индоислямски и индосарацински стил. Редица от тях са обявени за паметници на архитектурата, а други, които не влизат в този списък, постепенно са разрушени. Най-известните здания на Колката са Индийския музей, Мраморния дворец, мемориала „Виктория“, Националната библиотека и Научния музей. Основаният през 1814 г. Индийски музей е най-стария в страната. В него се намират експонати от индийското изкуство и естествознание. Самият Мраморен дворец представлява пример за класическо европейско имение, които са строени в колониите от англичаните. В мемориала „Виктория“ е разположен музея на града. Националната библиотека и научният музей на града са най-големите в страната.
Рабиндранат Тагор е роден на 07 май 1861 година в Калкута в знатно бенгалско семейство с вековни традиции. На бенгалски език името му означава „Повелител на Слънцето“. Рабиндранат Тагор е индийски писател, поет, философ, педагог, композитор, общественик, променил дълбоко бенгалската култура в края на 19 век и началото на 20 век. През 1913 година получава Нобелова награда за литература и става първият неевропеец, удостоен с това отличие, което го превръща в един от най-широко известните по света индийци, наред с Махатма Ганди. Двамата са политически съмишленици в движението за независимост на Индия, като Ганди получава прозвището си Махатма („велика душа“) от Тагор, а от своя страна го нарича Гурудев („божествен учител“).
Рабиндранат Тагор започва да пише стихове едва осемгодишен, а на шестнадесет години вече публикува поезия под псевдонима Бханушинго и пише първите си разкази и пиеси.
Най-важните си произведения пише на бенгали, но превежда голяма част от поезията си и на английски. Сред най-известните му произведенията са стихосбирките „Гитанджали“ и „Градинарят“, романа „Го̀ра“ (1910) и сборника с философски есета „Са̀дхана“. Той е единствения поет удостоен с честта да бъде автор на химните на две държави. Стихотворението му „Джана Гана Мана“ става химн на Индия, а стиховорението му „Амар Сонар Бангла“ – химн на Бангладеш.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp