sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
Традиции
Рецепта от Испания
 
sp
Статия за Индия

Флаг Индия    Индия

  Далитите в Индия - страданията на "недокосваните"
  Публикувана от ekaterina12 на 22 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 251 пъти, рейтинг: 1.00

    Съгласно индуизма, хората са създадени от различни части на тялото на божеството Паруша. Принадлежността към дадена каста, от тук и социалното положение, се определя от коя част на тялото са произлезли предците на човек. Принадлежността към кастата определя каква работа и брак ще има човек в живота си.

Според хиндуизма хората са разделени по рождение на четири касти: каста на свещениците, каста на войните, каста на търговците и каста на работниците. Далитите не принадлежат към нито една от тях - наричат ги пренебрежително "недокосваните", "недосегаемите", "нечистите"...

Далитите по всяка вероятност водят началото си от задника на Паруша и затова им се дава най - мръсната работа свързана с почистване на фикалии, извозването на трупове и събиране на боклук Физически контакт с тях и дори ползването на един и същ източник на вода се счита за недопустимо и затова ги наричат още "недосегаемите". Това е най - нисшата степен на кастовата система и въпреки, че индийската конституция защитава правата на делитите, те в действително са безправни. Вероятно, това е накарало Парламента на ЕС да приеме на 1.2.2007 г. резолюция за " Човешките права на далитите". Посочени са някои фрапиращи факти:
-в Индиа живеят 167 млн.далити или 16.2 % от населението.

-13 далити ежемесечно са убивани.

-5 семества далити губят къщите си от умишлени пожари ежеседмично.

-6 далити са отвличани ежеседмично.

-3 жени далити са изнасилвани ежеседмично.

-11 далити са пребивани ежеседмично.

-12 % от децата на далитите умират преди да навършат 5 месеца

Не им се разрешава да носят обувки или да седят на автобусната спирка. Не получават поща в домовете си, а на децата им не е позволено да се хранят заедно с другите в училище. Стават жертви на жестокости и убийства. Далитите в Индия, наброяващи около 167 милиона души, страдат от физическа и социална дискриминация, докато в същото време Индия е най-голямата действаща демокрация в света.

Ако представител на по-висша каста бъде докоснат от далит, той счита себе си за омърсен и преминава през специален ритуал, за да се пречисти от този физически контакт.

Далитите живеят в условия на физическа и социална сегрегация, насилие и неравнопоставеност пред закона. Достъпът им до поземлена собственост, работа, образование и здравеопазване е оскъден. Официалните полицейски статистики в Индия посочват по 13 убийства на далити седмично, опожарявания на домове и собственост на 5 далитски домакинства седмично, изнасилвания на 3 далитски жени всеки ден.

За тяхното тежко положение е виновна не глобализацията, а хиндуизмът, най-разпространената религия в страната, която им забранява каквито и да било контакти с висшите касти (откъдето и идва названието им "неприкосновени"). Традиционно на тях им е забранено да използват обществените пътища и кладенците, за тях достъпът до училищата е невъзможен. Те живеят в изолирани квартали. Тези правила, които все още се спазват в селските общности, вече са на път да изчезнат в големите градове. Властите в Индия не са равнодушни към това явление. За правата на "неприкосновените" активна борба е водил Ганди. Конституцията от 1950 година им предоставя места в парламента, пропорционални на демографския им ръст. От 1935 година британските колонизатори провеждат по отношение на "неприкосновените" политика на "позитивна дискриминация", като им предоставя правото да заемат длъжности в администрацията. От 1970 година те се ползват с квоти при постъпване в различните образователни учреждения.

Неотдавна, в гр.Нахпур - Индия, 2500 членове на кастата на далитите си смениха вярата от индуизъм в будизъм и християнство. По този начин те изразяват своето несъгласие с съществуващата кастова система в Индия. Церемонията на покръстването е била в чест на 50 годишнината от приемане на будизма от Бхимрад Рамдни Абедкари, бивш далид, който станал известен индийски мислител.

3000-годишната кастовата система в Индия беше премахната от конституцията от 1950 година. Съществуват индуски школи, които отричат дискриминацията и изключването въз основа на кастов признак като отклонение от тяхната вяра. Далити са заемали и постове на министри, а през периода 1997-2002 г. Индия е имала дори президент далит - Kocheril Raman Narayanan.

Разбира се, направеното до този момент далеч не е достатъчно и с това се обяснява критичната позиция на някои активисти. Един от тях Пол Дикавар, смята, че "за петдесет години е било напълно възможно да се стигне до сърцето на страната". Въпреки това той твърди, че ситуацията в момента не е съвсем лоша. В момента съществено се е увеличило образователното ниво на "неприкосновените". Ако през 1960 година едва 10 процента от тях са умеели да четат, 30 години по-късно нивото на грамотност сред тях е нараснало до 37 процента (за цялото индийско общество тези показатели през годините са били съответно 24 и 52 процента).

Политиката на запазване на административни длъжности за "неприкосновените" също е дала своите плодове, макар "далитите" да се назначават по-скоро на ниски длъжности и само 5 на сто от тях да се явяват чиновници от висш ранг. Някога тази политика се е водила в ущърб на слоевете от населението с низки доходи, в частност на 70-те милиона представители на различните племена.

Въпреки това обаче най-голямата действаща демокрация в света не е в състояние да гарантира основни права и юридическа закрила на това население.

Позицията на Европейския парламент

В началото на февруари 2007 година Европейският парламент прие резолюция относно състоянието на човешките права на далитите в Индия. В нея се казва, че прилагането на законодателството в областта на защита на правата на далитите остава крайно недостатъчно.

Парламентът призовава правителството на Индия да подобри системата на наказателно правораздаване и да увеличи процента на присъдите срещу извършителите на престъпления срещу далити. Той изразява и загрижеността си от липсата на значителни ангажименти на Европейския съюз по отношение на правителството на Индия относно проблема с дискриминацията, основана на кастов признак. Чрез резолюцията се призовават настоятелно Съвета и Комисията да повдигнат въпроса за този вид дискриминация по време на срещите на върха между Европейския съюз и Индия. Изразява се очакването, че програмите за развитие на Европейския съюз в Индия включват специфични мерки, целящи подобряване на положението на малцинствата като далитите и другите маргинализирани общности.

Нека припомним накрая, че чрез свои предишни резолюции от 2005 г. и 2006 г. Европейският парламент вече е отправял призиви за по-засилено сътрудничество между Индия и Европейския съюз с оглед на подобряването на положението на малцинствата в Индия.

Написано от Катерина Найденова

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp