sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Статия за Индия

Флаг Индия    Индия

  тадж махал
  Публикувана от gogi99 на 11 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 314 пъти, рейтинг: 4.75

    Мавзолеят Тадж Махал се издига като вълшебно видение на южния бряг на река Ямуна(Джамна) в Индия недалеч от град Агра.Заради невероятната му красота и изящество известният индийски поет Рабиндранант Тагор го нарекъл "сълзата на вечността".
Романтичната история на построяването на Тадж Махал несъмнено го прави една от най-известните постройки в света.
Тадж Махал е построен от моголския император Шах Джахан (1592-1666).Според легендатаой издигнал комплекса в памет на своята трета и най-любима съпруга Мумтаз Махал,починала на 39г.през 1631г. при раждането на 14 -то им дете.Възможно е гробницата да е била предзначена за самия император,но преждевременната смър на съпругата му променила плановете му.Днес императорът Шах Джахан и любимата му Мумтаз лежат заедно под купола на мавзолея.
Тадж Махал се смята за най- грандиозното постижение на моголската архитектура.Сградите съчетават традициите на персийската,турската ,индийската и ислямска архитекту,ра.Тадж Махал е погребален комплекс,включващ три павильоа,джамия,четири минарета и преукрасни градини,съчетани с изумителна прецизност и обградени от стени от пясъчник.Уникалното архитектурно достижение тук е пълната симетрия на отделните части на сградите.
Симетрията във вътрешното пространство на гробницата се нарушава от сложения по-късно саркофаг на Шах Джахан,който не е точно в центъра.
Строежът на Тадж Махал Продължил от 1631до 1648г. В него участвали около 22 000 работници и 1000 слона .За строителсвото На Тадж Махал са използвани бял мрамор 28 вида скъпоценни камъни-кехлибар, аметист,корал,ахат,тюркоаз,нефрит,яспис,лазурит,сапфир и червен халцедон,доставени от всички краища на Индия и цяла Азия.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp