sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Статия за Индия

Флаг Индия    Индия

  Индия и култът към змиите
  Публикувана от ekaterina12 на 06 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 362 пъти, рейтинг: 1.00

    Бхарат или както ние я знаем, Индия, е страната на една от десетте най-бързо развиващите се световни икономики в света, а едновременно с това - страна на древни цивилизации и самобитна култура.

Култът към змията в Индия датира отпреди 5000 години. Легендите разказват, че влечугите са властвали над долината на Кашмир, когато тя е била все още безкрайно блато.

С развитието на будизма, митовете започнали да приписват на змията спасяването на Буда. Според легендите на индусите, за опора на вселената служат многобройните глави на змея Шеша. Друг могъщ змей е седемглавият Васуки. Шеша и Васуки са признати за царе на нагите - това са полубожествените същества със змийски тела и една или няколко човешки глави.

Легендите разказват, че нагите владеят тайни знания и магия, способни да съживят мъртвите. Именно от нагите произходжали, според преданията, много династии на махараджи.

В Индия за змиите има безброй легенди . Смята се, че змията олицетворява вечното движение, тя е пазитела на дома. Затова индусите слагат знака на змията от двете страни на входната си врата.

Убийството на змия е много тежък грях в Индия. Ако една жена не може да има дете, причината е, че тя някога / в сегашен или предишен живот/ е обидила змия. За да получи опрощение, жената трябва да се моли на каменото изображение на влечугото. За благоприятна поличба се смятало пък намирането на стара кожа от змия.

През юли-август в Индия се празнува празника на змиите. Тогава никой не работи, а празненствата започват от изгрев слънце. Хората залепват изображение на змии пред входа на къщите си. После отиват в храма,където се извършва ритуално измиване. След това по улиците и в дворовете се пускат предварително уловените змии, като ги приветстват и ги посипват с цветни листенца и пари. Влечугите се угощават с мляко, топено масло и мед и пържен ориз.

В Индия змии могат да се срещнат навсякъде - както в джунглите и край реките, така и насред магистралите или в стаята на многозвезден хотел. Когато открие змия в дома си, индусът никога не вдига ръка срещу нея, а се опитва да я уговори мирно да напусне дома му или се обръща за помощ към заклинател на змии. Преди години те се срещали почти на всяка улица, а занаятът им се е смятал за потомствен.

Нововъведеният закон за защита на дивата природа забранява да се държат затворении змии, а заклинателите са принудени да си търсят друга работа.

Всъщност, митовете и легендите са едно, но в същото време ухапванията от отровни змии и смъртността по тази причина в Индия е най-висока в света. Статистиката показва, че всяка година от ухапване от змия страдат повече от 250 000 души, като 50 процента от тях умират. Най-често ухапванията стават в сезона на мусоните.

Естествено, че най-опасната от змиите е кобрата. Отровата й започва да действа веднага след ухапването и предизвиква сънливост, замъгляване на съзнанието, парализа на сърдечните и дихателните мускули - след 20-25 минути настъпва смърт.

Често ухапванията от усойницата също имат летален изход. Тя е много агресивна и при опасност не бяга, а напада. Дори кобрата се страхува от нея. Ухапването от усойница е много болезнено и предизвиква вътрешни кръвоизливи.

Има ваксини против ухапвания на различни видове змии, но от 230-те вида в Индия, отровните са 55. Ясно е, че човек не може да носи толкова ваксини в себе си и за съжаление, невинаги е възможно своевременното им приложение.

Затова остава хората да се надяват на милостта на боговете, разбира се, на собствената си предпазливост, но и да спазват морала и религиозния дълг, защото легендата гласи, че онези, които нарушават традициите, са най-често хапани...

автор: Тони
www.teenproblem.net

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp