sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Хърватска

Флаг Хърватска    Хърватска

  Замъкът Велики Табор
  Публикувана от yonyo на 14 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 239 пъти, рейтинг: 3.50

    Замъкът Велики Табор (Veliki Tabor Castle) е едно от най-добре запазените и автентични средновековни укрепления, които могат да се посетят днес в Хърватска. Овалната конструкция на Велики Табор е функционирала някога като жилищен, отбранителен и земеделски затворен комплекс.

Велики Табор доминира над околностите в хърватската област Загорйе от своя хълм, който представлява равен удължен хребет. Съвсем близо до интересната средновековна конструкция е село Десинич, а околният пейзаж е неповторимо и живописно съчетание от гъсти гори, редуващи се тучни ливади и лозови масиви, разположени сред заоблени хълмове.
Замъкът Велики Табор

Средновековният град Велики Табор е разположен само на 3 километра в източна посока от град Деслинич. Според историческите извори Велики Табор през Средновековието е бил известен под името Винград и Врбовец. По-голямата част от структурата на крепостта, която е успяла да се съхрани до днес датира от 16 век, но замъкът е бил построен няколко века преди това.

Днес Велики Табор се счита за най-добре запазената ренесансова крепост в Хърватия, изградена изцяло в духа на характерната за Ренесанса жилищно-отбранителна архитектура. В късноготическите времена крепостта Велики Табор се извисява на своя хълм, заострен в предната си част без укрепителни стени.

Малко по-късно замъкът е обграден от защитни стени, като във всеки ъгъл се е издигала по една наблюдателна кула с полукръгла форма. Една значителна част от крепостната стена има и второ ниво, което стои върху множество конзоли. По-нататък Велики Табор е реставриран, но като цяло не е претърпял основни реконструкции, в резултат на което днес той може да се похвали със завидна автентичност.

Днес по стените на Велики Табор все още могат да се видят мотиви от късноготическия период, както и от ренесансовите му промени. Сред тях са един каменен герб с каменни знаци и няколко конни изображения. Крепостта е особено атрактивна със своите еркерни прозорци, както и двутажни аркади във вътрешния двор. От някогашната външна отбранителна стена днес е останал само един петоъгълен бастион.

Според най-достоверните предположения, замъкът Велики Табор и неговия жилищно отбранителен комплекс са построени по нареждане на Раткай, който получил земите в тукашната област Загорйе като щедро дарение от Корвин I. Годината била 1502, а затвореният град Велики Табор остава във владение на фамилията на Раткай, докато и последният наследник на рода не умира през Градът през 1793 година. През следващите векове Велики Табор е първо държавна собственост, а в последствие се превръща в частно владение. В периода между двете световни войни Велики Табор принадлежи на О. Ивекович.

http://pochivka.com/zamaci/n22-9937-%D0%97%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8_%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Хърватска      Потърси и резервирай online самолетен полет до Хърватска      Екскурзии и почивки в Хърватска, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp