sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Хърватска

Флаг Хърватска    Хърватска

  Хвар
  Публикувана от yonyo на 14 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 244 пъти, рейтинг: 3.50

    Лазурният остров Хвар в Далмация е класиран в Топ 10 на най-красивите острови на нашата планета. Хвар се счита за първокласен курортен комплекс, който предлага абсолютно всичко и в който всеки може да открие това, което търси. Остров Хвар е царицата на хърватската Далмация. Още от античността той е бил значим пункт заради неговото стратегическо положение в морето, а след това взема най-ценното от всеки исторически период, в резултат на което Хвар днес може да се похвали с много исторически паметници и културни мероприятия.

На остров Хвар човек живее с хармония с природата сред поляни от лавандула, стари маслинови дървета и лозови масиви. Едноименният град Хвар е едно от най-интересните и приятни кътчета на земята. Разположен между Сплит и Дубровник, до Хвар се стига с ферибот или лодка от Сплит или Трогир срещу не малката сума от 300 евро в едната посока, което подсказва, че почивката на острова ще ви излезе доста скъпо. Местните хървати дори сами казват, че да почиваш в Хвар е въпрос на престиж и възможности.

Град Хвар е най-голямото селище и туристически център на острова. Разположен е около спокоен залив, който гледа към архипелага Пъклински острови (Pakleni Islands). Около крайбрежието на Хвар са накацали красиви селца, превърнати в курорти. Самият град Хвар е космополитно селище с модерни яхтени пристанища, първокласни хотели и безброй приятни ресторантчета.

Мекият климат и природа, старинната архитектура и многото забележителности превръщат селището в приказно място за почивка. Панорамата от морските вълни към града включва красиви екзотични палми и дълги седем вековни крепостни стени, които се вият до крепостта Хвар, доминираща от своя хълм над целия град.

Централният площад на Хвар носи името Света София и се счита за най-големият и най-красивият в Далмация, простиращ се на площ от 4500 кв.м. В центъра му е разположена голямата катедрала от 16 век Свети Стефан (St. Stephen's Cathedral), а в единия край площадът граничи с Города (palaces of Groda), а в другия – с къщата на Бураг (Burag), построена от каменни блокове на каскади. От Света София се стига до Модерната галерия в Хвар и Театъра на града, създаден през 1612 г.

В южна посока от централния площад може да се стигне до друга голяма историческа забележителност на Хвар – Франциски манастир (Franciscan monastery) от 15 век, който днес функционира като музей. Тук е разположен и Арсенала (Аrsenal) (говернаторския дворец). Тръгнете ли на север от центъра на Хвар може да стигнете до крепостта на Хълма, която е построена преди повече от пет века.

Друга голяма забележителност на град Хвар е крепостта Фортика (Fortica) или Испанската крепост (Spanjola), построена наново през 1579 г. след взрив на старата крепост. В северната част на големия площад е разположена сграда във възрожденски стил известна като двореца Паладин (Paladini Palace), както и недовършеният дворец Хекторович (Hektorovic Palace), издигнат в готически стил през 15 век.

Хвар е едно от най-важните и стари места на хърватската култура, литература, архитектура, скулптура, живопис и музика. През лятото, от края на юни до края на септември в града се провежда Летният фестивал на Хвар, който преминава с много концерти на класическа музика, изпълнявана от национални и международни артисти, както и изпълнения на самодейни състави от Хвар.

Ако оставим на страна културният живот в Хвар, и се съсредоточим върху нощния, то е сигурно, че никой не може да остане разочарован. По цялата крайбрежна ивица и яхтеното пристанище в полукръг са редят едно след друго множество ресторанти, капанчета и барове. През деня е добре да се отдели време за разходка с лодка до някои от Пъклените острови.

http://pochivka.com/gradove/n20-18001-%D0%A5%D0%B2%D0%B0%D1%80

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Хърватска      Потърси и резервирай online самолетен полет до Хърватска      Екскурзии и почивки в Хърватска, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp