sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Гватемала, Гватемала Forecast
 
sp
Статия за Гватемала

Флаг Гватемала    Гватемала

  Гватемала - история
  Публикувана от nansi_g на 06 декември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 205 пъти, рейтинг: 1.00

    В историческото развитие на Гватемала произвеждат 5 основни етапа: пред испанските период, завоюването на Гватемала от конквистадорите и капитан на Организацията на борбата за независимост от Испания, републикански и модерни Гватемала.

Въпреки факта, че Гватемала е малка страна, тя има богата история, пълна с трагични моменти: диктатури, бедствия, войни за освобождение и т.н.

Всичко това е невъзможно да се каже тук, как това ще е желателно. Накратко припомни най-важните и интересни.(Въпреки че никога не знаеш, в историята на всеки народ няма нищо второкласни).

Територия от древни времена заема индианските племена, който е дал името си - Гватемала (плодородна земя). До 300 племена обединени в една велика империя на маите. Разцвета си дойде в периода 300-900 жж В допълнение към Гватемала, империята заети на територията на Хондурас и южната част на Мексико. Населението на империята говори на същия език - protomayya, не е по сценарий. Консервирани някои религиозни източници. (Съвременните учени все още са в състояние да ги разчете, но при 40-50 години на нашия век, Съветският историк и учен Ю Knorozov в състояние да разчете-голямата част от героите, и това е откритие на века по лингвистика.

В предварително испански период, започва да се развива строителство: бяха построени религиозни и военни структури - на пирамидата почна да строи градски структури (Kaminal Huyyu, чиито останки са открити на територията на днешна от капитала), не е керамика. През този период, изтъква култа към жената - символ на плодородието.


Петен, издигнати на платото град Тикал и Uaksaktun (след 650). От този период, повече от 350 години, е върхът на цивилизацията на маите: вграден стели и пирамидите в Тикал под формата на което все още е спираща дъха. Този период е появата на градовете Паленке, Quirigua, Копан, Yakschilan, Bonampak, и олтарът за жертви.

В цивилизацията на маите е силна социално-политическа система. В посока нагоре, имаше военни капелани, а след това отиде архитекти и художници, воини, търговци и строители. Най-отдолу са селяни и роби. Маите религия е основана на почитането на природни явления, в частност след сух и дъждовен сезон. В жреците извършвали сложни церемонии. Имаше маите легенда за произхода на Вселената и човека.

Но на IX век започва упадъка на цивилизацията. Това се дължи основно на военното характер на индианците, с бруталността си към враговете си. Приемаме, че Мая, заради нашествието на племето толтеки, избягали от училище и се премества на север-запад, в Мексико, където на полуостров Юкатан са били построени от града Mayapan, Чичен Ица и Uksmal. В XIII век, поради честите войни и разединение, има спад на цивилизацията на маите.

В момента на пристигането на испанските завоеватели в Гватемала са племената на Киш, Q'eqchi и Cakchiquels, чиято социална организация е подобна на маите. Тези племена са живели на централната плато и подобно на Мая, те построяват градове, които послужиха като административни, граждански и религиозни центрове. Уреждат от тези четири управници на града: две изпълнява функциите на правителство, а третият е бил свещеник, а четвъртият - на военен командир. Всички племена са постигнали голям напредък в областта на математиката, са имали писмен език, напреднали културата, изкуството и религията.

По-нататъшно развитие на индийската цивилизация, бе прекъсната от конквистадорите. През 1524, Ернан Кортес се изправи мексикански отбора, под командването на Педро де Алварадо в Гватемала. В отряд, състоящ се от 300 испанци и много индийци tlaksakaltekov, се срещна с Киш индианците, и след няколко битки на Tilapia река, в Sapotitlane и вулкана Санта Мария, изгорени капитала си Gumarkaay. След това отборът отиде в столицата Cakchiquels Iksimche и 25-ти Юли, 1524 Алварадо основана столицата на Испания Гватемала, който по-късно, на 22-ри ноември 1527 г, е преместен в долината Almolonga в подножието на вулкана Agua. Петнадесет години по-късно, през 1541, мощен поток от вулканична вода разрушени градове и столицата за пореден път, в 1543 г. се премества в друго населено място в долината на Панчо. Ето, столицата на капитан генералния секретар на Гватемала остава до 1773 година (сега градът е известен като Антигуа (стари) на Гватемала, ще кажа за него отделно, по-долу), когато силно земетресение, причинени през последните време, за прехвърляне на капитала на ново място, този път долината на Virgen, където остава и до днес. През 1776 г. градът е наречен на името Нова Успение Гватемала (Гватемала Nueva де ла Асунсион).
От това време градът е бил разработен и се превръща в център на всички американски колонии Централна Испания. Тук са създадени от училища, манастири, църкви, административни сгради и т.н. През 1660 Хосе де Пинеда Ибара създава първата печатна преса. През 1676 г., е един от първите в испанския Американския университет в Сан Карлос, който съществува до сега. През 1729 в първото издание на "Вестниците на Гватемала." Така както по-нататъшното развитие на една от испанските колонии в Новия свят.

Въпреки това, повлияна от събитията, които се провеждат както в Испания (войната с Наполеон, Кортес и Kadisskaya конституция през 1810 г. и т.н.), и в Америка (на независимостта на войната на САЩ за независимост на Мексико и Южна Америка), Гватемала е направила разделение на родината през 1915 г. септември 1821 година. Малко по-късно, се основава Федерацията на Обединените провинции на Централна Америка, която включва всички бивши Централна САЩ - в Испания. През 1839 г. Федерацията разпада и Гватемала опит пълната си независимост. После дойде ерата на диктатури променлив, така и либерални реформи, се дължи на факта, че Гватемала - аграрна страна, където не е имало развита индустрия.

В началото на ХХ век, две диктатури, с подкрепата на САЩ за изолиране на страната от останалата част на света. От 1898-1920 г. е диктатор Мануел Естрада Кабрера, а после, след малко либерален период 1931-1944. - Диктатурата на Хорхе Castañeda Ubico. Първият диктатор, не забравяйте хората, които "дава" всичко в страната богатство на чуждестранни компании (пише за Гватемала, писател, Нобелов лауреат Мигел Анхел Астуриас в романите му: "Господине президент", "Зелена папа", "Уикенд в Гватемала", и т.н.) . През този период, капитанът на страната беше Обединеното плодове Ко
Второ диктатор Ubico, известен със страстта си за сградата. Когато тя е издигната в столицата на Националния дворец (сега НДК), Двореца на полицията, пазари, мостове и др. Той успява да плати външният дълг на страната. Но неговото управление бе придружено от терор и сплашване на Гватемала репресии.

Най-гласовит противник на първенството на Северна Америка капитал в страната е Хакобо Arbenz, който бе избран за президент на изборите през 1951 година. Той реши да национализира компании от Северна Америка, които притежават по-голямата част от ресурсите в Гватемала, за които той е платил. През 1954 г. войските, обучени ЦРУ, нахлува в страната за сваляне на законен президент. Той дойде при бомбардировки на столицата. Arbenz беше принуден да напусне поста си и да се подслони в Мексико.
Тогава страната преминаха през серия от президентските избори на базата на лъжи и лъжата, и едва през 1995 г., Гватемала прие истински демократични избори, в които победител е Алваро Arzu Irigoyen. По време на президентството му, редица реформи, за споразумение за мир в Централна Америка, завърши партизанска война, която продължи повече от 20 години, бе възобновено дипломатически отношения между Русия и Гватемала, създаден със СССР през 1945 г. и никога не са подкрепяли.
3-ти януари 2000 г на нови президентски избори, спечелени от кандидата на една от десните партии Алфонсо Портильо. Вече май 2000 г бунтове в столицата стана, защото на по-високи цени за пътуване с автобуси. Бунтът започна със стачка на студентите от университета в Сан Карлос (между другото, студенти от този университет винаги са имали славата на бунтовници), след това в срок от три дни на бунтове разтърсиха града на senselessness и жестокост - смъртта на няколко души и изгорени над 50 автобуса. Въпреки това, правителството може да разреши конфликта.

През последните години Гватемала привлече огромен брой туристи. И не напразно. Има какво да се види.

Превод от руски на български

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Гватемала      Потърси и резервирай online самолетен полет до Гватемала      Екскурзии и почивки в Гватемала, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp