sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Гватемала, Гватемала Forecast
 
sp
Статия за Гватемала

Флаг Гватемала    Гватемала

  Религия на маите и Гватемала
  Публикувана от nansi_g на 06 декември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 193 пъти, рейтинг: 1.00

    В културата на маите (3000 г. пр. Хр. – ХVІ в.) в изследователската литература се отграничава класически период (ІІ-ІХ в.), а за предшестващата го история на тази култура данните са съвсем оскъдни. Маите населяват първоначално градове в обширни райони на днешно Мексико, Гватемала, Белиз, западен Хондурас, но после са изтласкани и се съсредоточават на полуостров Юкатан. След опустошителната дейност на испанските завоеватели оцеляват само три книги, написани с йероглифно писмо, по-късно от техните жреци използват латиница (на тази основа се появяват издания на митологичните повествования „Попол Вух“ (“Книга на съвета“ на маите киче), „Чилам Балам“ (на маите юкатеки), историческата книга „Какчикелски анали“, пророчески книги на жреци на божеството ягуар).

Към времето на превземането на земите им от конкистадорите културата им е вече в своя залез. Но много групи маи се разселват и, макар че официално са католицизирани, техните наследници поддържат свои религиозни традиции и адаптират компоненти на християнството към тях. Изследванията показват дори ново възраждане на тези традиции през втората половина на ХХ в. Най-многобройната им религиозна общност понастоящем е в Гваделупа.

За създател на всичко в маите приемат бог Хунаб Ку.

Висш андрогинен бог е Ицамна (Гущеров Дом), смятан за негов син и утвърден като главен обект на култ в следкласическия период (900-1915 г.).

Ицамна е почитан като господар на небесата, а също и като покровител на свещения ред на земята и пазител на подземния свят. В женската си ипостас е създател. Проявява се в четири цвята и лика: червеният Ицамна е покровител на Изтока, белият – на Севера, черният – на Запада, жълтият – на Юга.

Сътворението на човека се смята за дело на Укушкач (Сърце на Небето).

Като бог на Слънцето се почита Кин, създал деня и цикличното време. Богиня на Луната е Ишчел, покровителка на жените и лечителството.

Широко разпространение има култът към божества на дъжда Чаки (четирима Чаки, свързвани с четирите посоки на света). В четири лика се почитат и змиевидният бог на гръмотевиците Чикчан, държителят на небесата и на четирите края на земята Бакаб, пазещият плодородните земи Балам (Тигър). Според митологичните представи за свещеното пространство има тринадесет небеса и девет равнища на подземния свят, които имат свои божества покровители.

Покровителят на маиса има специално място, определено и от схващането, че неговата субстанция е човешкото тяло, а растежа и зрелостта му се асоциират с развитието на човека и с религиозното му възраждане.

Бог на смъртта е Юм Кимил (Ах Пуч). Божества покровители имат поетите и музикантите, търговците, ловците, рибарите и др.

Кетцалкоатл се почита под името на известния като културен герой Кукулан.

Почитат се предците, широко разпространение имат ритуалите, чрез които маите отдават почит на значими в своята история управници и жреци. Особено популярен е например култът към Великото Слънце - Зеленият Кетцал Макав, управлявал вероятно в началото на V в. Гробницата му в град Копан, един от крупните центрове на културата на маите, става мястото на последен покой и на следващите управници, които се смятат за негови преки наследници. Управникът често бива приеман не само за овластен от боговете, но и за тяхно въплъщение.

Религиозен календар
Религиозните събития се обозначават по комбиниран календар. Според слънчевия календар годината се състои от 365 дни, разделени на 18 месеца по 20 дни, и пет дни, които са от религиозна гледна точка дни на гранично състояние на човека, на възраждане. Той се съчетава с календар с 260-дневен годишен цикъл. Според маите древните хора са установили ред (ритуал), определящ ритъма на живота на света и човека. Древните ритуали са били възобновени според календарните изчисления на 13 август 3114 г. пр. Хр. и това е времето, което се смята за начало на живота (пресътворяване) на настоящия свят.

Жреци и ритуали
Жреците, ръководещи целия религиозен живот, представляват организирана общност с вътрешна съподчиненост. За основател на жречеството се смята бог Ицамна. Първожрецът носи титлата Ахав-Канмай (господарят на змея), той е и първият богослов, който следва да предаде знанията си на подготвящите се за жреци. Жреците от висшия ранг, чилани, или, както са наричани в късни текстове, „господари тютюнев гърмящ змей“ и „господари гърмящ змей-елен“, са въплъщаващи мъдростта предсказатели. Следващите по ранг, накоми, наричани още ах-кини (жреци на слънцето), извършват някои от жертвоприношенията, ръководят празничните церемонии и са тълкуватели на човешката съдба; жреците чаки, служители на божеството на дъжда, са от същия ранг. Най-нисък е рангът на жреците ах-мени, ръководещи церемонии в локалните култове, изпълняващи функциите на шамани и лечители.

Храмовете стават центрове и за обучение и развитие на религиозното изкуство. По правило храмовете са изградени като стъпаловидни пирамиди, въплъщават схващането за свещена планина като специално място на божие присъствие.

Освен принасянето на човешки жертви (на специална жертва на сърце) маите отправят молитви и принасят символни жертвени дарове на боговете, имат ритуали за външно очищение (пости) и за вътрешно очищение (публично изповядват прегрешенията си).

Източник: http://religiology.org

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 3

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Гватемала      Потърси и резервирай online самолетен полет до Гватемала      Екскурзии и почивки в Гватемала, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp