sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Франция

Флаг Франция    Франция

  Авиньон, Франция
  Публикувана от nansi_g на 27 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 328 пъти, рейтинг: 1.00

    Авиньон (Avignon) е френски град, който може да предложи на пристигащите тук туристи, както богато историческо минало, така и модерна просперираща градска атмосфера. Този възпят в популярната детска песничка град е разположен край левия бряг на един от завоите на река Рона (Rhône river) в югоизточната част на провансалска Франция. Той е на около 30 км разстояние от прочутия винарски район Oранж (Orange Provence) и на около 95 км в посока северозапад от област Марсилия.

Авиньон е известен още и като градът на папите, защото през 14 в. е бил едно от големите католически църковни средища. Именно през периода 1309 и 1377, когато е седалище на католическите папи, селището претърпява най-голям разцвет. През 1309 г. френският папа Климент Пети пристига тук, бягайки от политическите събития в Рим. Малко повече от 20 г. след това – през 1335 г., папа Бенедикт 12-и започва строежа на красивия комплекс Пале де Пап, който е завършен след няколко десетилетия по времето на Климент 6-и.

Най-общо в архитектурно отнощение сградите в папския град Авиньон се делят на две части, като ги дели красив и просторен двор. От едната страна сградите са по-разчупени и щедро украсени, което говори за разточителния маниер на папа Климент 6-и. От другата страна на двора всички постройки излъчват строгост, като фасадите им са семпли.

Недалеко от двореца е разположена катедралата „Нотр-Дам-де-Дом”, която е реконструирана през 15 в и е в романски стил. Съвсем близо преди векове са се намирали и папските жилища, където религиозните водачи са спали заедно с антуража си преди дворцовият комплекс да бъде готов. Днес на това място в Авиньон, наричано Пти Пале, може да се види изящното произведение на изкуството – Богородица с Младенеца на Ботичели.

Макар, че данни за население на района на Авиньон има още от каменната епоха, името на града се появява за пръв път към 6 в. пр.н.е. като има няколко версии за значението му. Името се превежда като "град на силния вятър", "господар на реката" или като „блато”.      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Франция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Франция      Екскурзии и почивки в Франция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp