sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
Снимка
Снимка от Турция
 
sp
Статия за Франция

Флаг Франция    Франция

  Река Сена
  Публикувана от yonyo на 25 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 216 пъти, рейтинг: 3.50

    Река Сена (Seine River) е една от емблемите на Франция. По своето бавно течение река Сена носи хилядолетната история на тукашните европейски територии, като същевременно допълва неповторимата атмосфера на доста големи и известни френски градове. Река Сена тече е северната част на страната, като води началото си близо до град Дижон, преминава през столицата Париж, като накрая се влива в Атлантическия океан чрез естуар. Една от легендите около река Сена разказва, как след като Жана Д’Арк (Jeanne d'Arc) била изгорена на клада, прахта й била посипана в течението на реката въпреки, че нейните тленни останки са се запазили и до днес.

Цялата Сена е дълга около 780 километра, като тя е пълноводна и плавателна река, която гъсто прорязва многото полегати хълмове от Парижкия басейн. Сена е важна транспортна артерия не само за рамките на Франция, но и за речната търговия в цяла Европа. По дължината на Сена се редят толкова много мостове, че никой не се е наел да установи точната им бройка. 37 са мостовете над Сена само в района на Париж, като още десетки са издигнати в околностите на френската столица.

Най-известните сред тях са Понт Луи-Филип (Pont Louis-Philippe) и Понт Ньоф (Pont Neuf), най-старият от които датира още от далечната 1607 година. Извън района на Париж, едни от емблематичните за Сена мостове са Понт де Норманди (Pont de Normandie), както и един от най-дългите в света кабелни мостове, който свързва Льо Хавър (Le Havre) и Хинфльор (Honfleur).
Река Сена

На река Сена се намира и историческият остров Сите, който се смята за първородната територия на френската столица и на който днес се издига величествената катедрала Света Богородица или по-известна като Нотр Дам. Надали Париж би имал този романтичен ореол, ако не беше спокойното течение на Сена. Благодарение на него крайбрежието на реката е едно от най-предпочитаните места за посещение от туристи във френската столица. Река Сена неизменно присъства и като естествен романтичен фон на различни снимки от Париж, както и на много филмови продукции.

Етимологията на името Сена идва от латинската дума Sequana, която пък е латинизираният вариант на келтско-галската дума Sicauna, която се превежда като „свещена река”. Други са на мнение, че Sequana е латинският вариант на Issicauna, което е умалително от Icauna, което било едно от галените имена на река Йона (Yonne River). Древните гали смятали, че Сена е приток на Йона. През 1991 година крайбрежието на Сена в Париж беше включено в списъка на Юнеско със световното културно наследство.

По време на 19 и 20 век течението на река Сена е било вдъхновение за прекрасните творби на много велики художници като Клод Моне (Claude Monet), Камий Писаро (Camille Pissarro), Анри Матис (Henri Matisse), Карл Фредрик Хил (Carl Fredrik Hill) и още ред други. Има много любопитни факти, свързани със Сена. Например в завещанието си, Наполеон е искал след смъртта си през 1821 година, да бъде погребан по бреговете на Сена. Това негово желание, макар и посмъртно, така и не се осъществило. Някои от жертвите на Париж от клането през 1961 година са намерили смъртта си, като били хвърлени в речните води от моста Поинт Сен-Мишел и от други мостове.


През 1910 година нивото на Сена се покачва с 10 фута над нормата, което довежда до огромно наводнение на цял Париж и принуждава жителите му ужасени да се крият в аварийни укрития. Това е и най-голямото наводнение на града след това през 1658 година, когато водата на Сена е с няколко сантиметра по-високо.

Река Сена е и едно от „любимите” места на парижани за самоубийства. През 2007 година цели 55 тела са били извадени от водите, а през 2008 година тялото на популярен супермодел беше намерено в Сена. За интервал от 6 години над 306 тела на трупове са били намерени в реката, като най-много за един ден са открити 16 удавени.

http://reki.pochivka.com/n72-9780-%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%B0_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B0

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Франция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Франция      Екскурзии и почивки в Франция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp