sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Испания

Флаг Испания    Испания

  Ескориал, Испания (Escorial)
  Публикувана от yonyo на 16 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 230 пъти, рейтинг: 3.50

    Ескориал (Escorial) е забележителен испански град, който се намира на около 45 км в северозападна посока от столицата Мадрид (Madrid). Сгушен в подножието на Сиера де Гуадарама, градът предлага редица исторически паметници у уникални архитектурни постройки. Официалното име на града е Сан Лоренсо де Ел Ескориал, а до него най-лесно може да се стигне с влак или автобус от испанската столица.

Безспорно главната атракция на Ескориал е световноизвестният манастир Сан Лоренцо де Ел Ескориал, който от 1984 г. е вписан като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е централното политическо седалище на Испанската империя по времето на цар Филипе II.

През 1557 г. испанците побеждават френските войски и разрушават посветената на Св. Лоренцо постница. На нейно място царят дал обет да построи нова достолепна сграда, в резултат на което се появява дворецът Ескориал. Строежът му започва през 1563 г. и завършва през 1584 г.Бащата на Филипе II предсмъртно кара си на си да обещае, че ще идигне кралски мавзолей с църква. В крайна сметка Фелипе спазва обещанието си и завещава на поколенията уникалния дворцов комплекс.

Този монументален архитектурен ансамбъл обединява в себе си кралски дворец, манастир и библиотека. Ескориал събира зад стените си два самостоятелни архитектурни комплекса с огромно значение за испанската история: кралският августински манастир Сан Лоренсо де Ел Ескориал и Ла Фреснеда, кралска ловна хижа, на няколко километра от него, използвана за уединение от испанските крале. През 16 и 17 в. Ескориал функционира едновременно като манастир и като официална резиденция на испанските крале.

Строгата фасада на двореца Ескориал с нейните сиви гранитни стени слага началото на нови архитектурен стил дезорнаментадо, което значи „без орнаменти”. В библиотеката и кралския пантеон, както и в базиликата еизложена значителна барокова колекция, която е наслество на Хабсбургите.

В самата базилика на Ескориал или по-точна в параклиса й може да се види уникално разпятие, което е дело на Бенвенуто Челини. Библиотеката тук притежава огромното богатство от 40 000 книги и ръкописи, а в дворцовия музей могат да се видят творби на Бош, Тинторето и Тициян.

http://gradove.pochivka.com/n20-6384-%D0%95%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB,_%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%28Escorial%29

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Испания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Испания      Екскурзии и почивки в Испания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp