sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Испания

Флаг Испания    Испания

   Държавно устройство и административно деление
  Публикувана от tot11t0 на 16 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 777 пъти, рейтинг: 1.00

    Държавно устройство на Испания
Испания е парламентарна монархия, начело с наследствен монарх (Хуан Карлос I - от 22 ноември 1975 г.) и двукамарен парламент (Cortes Generales). Законодателна власт - Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две палати - сенат (Горна палата - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избрани за 4 години. Изпълнителна власт - правителство начело с председател. Местни органи на властта (17 автономни области) имат свои парламенти и правителства, с широки пълномощия.

Административно деление

ГалисияНавараМадридЛа РиохаАрагонКаталонияВаленсияКастилия
Ла МанчаЕстремадураПортугалияКастилия
и ЛеонАстурияКантабрияБаскияМурсияАндалусияСеутаМелиляФранцияБалеарски
островиКанарски
островиСредиземно мореБискайски заливАтлантически
океанАндораАтлантически океанАдминистративно деление на Испания
Политически Испания е разделена на 17 автономни области - на север - Галисия, Астурия, Кантабрия, Паис Баско, Ла Риоха и Навара; на изток - Арагон, Каталония, Валенсия и Балеарски острови; в централната част - Кастилия и Леон, Мадрид, Кастилия-Ла Манча и Естремадура; на юг - Андалусия, Мурсия и Канарски острови. Освен това съществуват два автономни града по африканското крайбрежие, Сеута и Мелиля. Сегашните автономни области са образувани през 1983. По територия най-големият регион е Кастилия и Леон, а най-малкият - Балеарските острови. С най-много население е Андалусия, а с най-малко е Ла Риоха.

Административно, страната е разделена и на 50 провинции. Седем автономни региона се състоят от по една провинция - Астурия, Кантабрия, Навара, Ла Риоха, Мадрид, Мурсия и Балеарските острови.

Най-ниската административна единица в Испания е общината (municipio), като техният брой е 8 111. Исторически, някои региони са разделени на комарки (comarcas), които представляват нещо като графства.

Автономните области са с широка законодателна и изпълнителна независимост, обезпечена от автономно парламентарно и регионално управление. Правомощията на отделните области се определят от техния статут на автономност. Има известно разделяне на така наречените исторически области (Баския, Каталония, Галисия и Андалусия) от останалите. Историческите области имат по-широка автономност, включително контрол върху местните избори.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

      Добави във Facebook

Дворецът Ескориал, построен от Фелипе II близо до Мадрид.Дворецът Ескориал, построен от Фелипе II близо до Мадрид.

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Испания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Испания      Екскурзии и почивки в Испания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp