sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Египет

Флаг Египет    Египет

  Пирамидите в Гиза- вечните чудеса на древния свят
  Публикувана от yonyo на 12 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 383 пъти, рейтинг: 3.50

    От времето на тяхното неподвластно на логиката изграждане пирамидите в Гиза въплъщават древността, мистерията – и дават повод за невероятни хипотези. „От върха на тези гробници – провиква се Наполеон – ви гледат четиридесет столетия!“ Пирамидите са единственото чудо на древния свят, което е оцеляло почти непокътнато. Погребалната голяма пирамида на Хеопс (или Хуфу) е най-старата в Гиза и най-голямата в света, изградена ок. 2500 г. пр.н.е. от близо 2,3 милиона варовикови блокове, тежащи средно по 2,75 тона и придвижвани от 100 000 роби.

Три по-малки пирамиди в съседство принадлежат на Хеопсовите царици или сестри. Сфинксът (Абу ’л-Хол, „Бащата на ужаса“) е разположен наблизо, странна фигура с тяло на лъв, лице на човек и царска брада. Шумното звуково-светлинно представление, което се провежда всяка вечер след залез-слънце, е мелодраматично, но все пак изненадващо забавно устремно нахлуване в историята на фараоните. Когато населението на Кайро надхвърли 15 милиона души, предишната изолация на пирамидите в пустинята беше нарушена от предградията, които продължават да се разрастват около тях.


Упорити камилари и хора, наети шумно да хвалят стоката, предлагат своите коне и купени на старо „кораби на пустинята“, за да видите пирамидите така, както би трябвало. Те са най-магични на зазоряване и по здрач или когато са окъпани в лунна светлина и тишина.

Придаващ нов смисъл на поговорката от търговията с недвижими имоти „Разположение, разположение, разположение“, елегантният хотел от ХІХ в. „Мена“ е само на един хвърлей от Големите пирамиди. Разположен сред 160 декара зелени паркове и градини на ръба на Сахара, този истински оазис за бягство от атмосферата на увеселителния парк, която често обкръжава пирамидите, е бил някога ловна вила и място за почивка на изградилия империя Хедиве Исмаил. Вездесъщите пирамиди се издигат в цял ръст пред прозорците на вашата хотелска стая, на терасата за закуска (Ивлин Уо казва, че се е чувствала „все едно Принцът на Уелс се храни на съседната маса“), на хотелското игрище за голф с 18 дупки и на разположения посред градината
плувен басейн.

Съхранило много от своята колониална атмосфера, оригиналното крило на „Мена“ е било мястото на срещата през 1943 г. на „Голямата тройка“ – Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Чан Кайши, както и мястото, където са били предложени плановете за дебаркирането в Нормандия, както и за официалното подписване на мирния договор между Израел и Египет през 1978 г. Старите, обновени апартаменти, които предлагат изгледи към пирамидите, са далеч по-интересни от стаите в новото крило. Ресторант „Могол“ предлага най-изисканата индийска кухня в Египет, кулинарно напомняне за членството на хотела в престижната, базирана в Индия хотелска верига „Оберой“.

Пирамидите: 18 км югозападно от централната част на Кайро. Цени: вход. „Мена Хаус“ (Mena House): Pyramids Road, Giza; 45 опъващи нервите минути с кабинков лифт от централната част на Кайро. www.oberoihotels.com.

Най-добро време: март - ноември.

http://www.nasamnatam.com/slideshow/egipetski_piramidi_izgled-1003-586.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp