sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Египет

Флаг Египет    Египет

  Река Нил
  Публикувана от yonyo на 11 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 247 пъти, рейтинг: 3.50

    Река Нил (Nile) е царицата на реките по света. Със своята дължина от 6650 километра Нил автоматично се счита за най-дългата река на нашата планета. Тя протича в северната част на Африка, като води своето начало от двата главни източника - езерата Виктория в Уганда, наричано често и Бели Нил, както и Тана в Етиопия, известно и като Сини Нил. Хилядите километри, които изминава по течението си Нил я водят към Средиземно море, където тя се влива.

Преди това обаче Нил преминава и през най-голямата пустиня на Земята – Сахара. С пълно право може да се каже, че Нил е животворната сила на тези африкански територии. Историческото и значение ни връща хилядолетия назад, когато в делтата на Нил се заражда, развива, процъфтява и умира една от най-великите цивилизации – тази на Древен Египет.

В самото си начало, от източната част на Екваториална Африка започва Бели Нил, а Сини Нил - от Абисинските планини. Едва зародил се, Нил тръгва като съвсем малка река. Първоизточникът на африканската река става известен едва в средата на 19. Век, когато през 1858 г. Джон Хенинг Спик – участник в експедицията на Р. Ф. Бартон, предприел самостоятелно пътешествие.

Именно той, пръв от европейците достигнал езерото Виктория в Централна Африка и разкрил мистиката, че Виктория е началото на Бели Нил. От град Хартум до Кайро долината на река Нил е дълга само около 20 километра. Ако се погледне отгоре, тя наподобява дълъг оазис. И до ден днешен животът, стопанството в Египет са изцяло зависими от течението на река Нил. Освен за напояване, водите на Нил са единственият източник на питейна вода в Египет.

Благодарение на реката по тези африкански земи се отглеждат около 2/5 от земеделската продукция на Египет. На север от град Кайро се простира делтата на Нил. Огромна и впечатляваща, тя се разпростира на значителните 22 000 кв. километра площ. Именно тук са съсредоточени около 3/5 от обработваемите площи на Египет, които са най-плодородните земи в района.

Още от древните египтяните тачели Нил като божи дар, защото в крайна сметка най-дългата река в света е всъщност причината за възникването и формирането на египетската цивилизация.

През епохата на неолита, многобройни племена се настаняват в пределите на нилската долина, в желанието си да избягат от безпощадната пустиня и изсъхването и на последните речни корита. Спрямо Нил се определяло и разположението на племената, които придобиват първите земеделски навици и започват да се развиват през VI хил.пр.н.е.

Тогава и в продължение на още 2 хил. години VI – IV хил.пр.н.е. археологически находки от късните неолитни култури, свидетелстват за уседнал живот. Земеделието, риболовът и животновъдство, както и лов и събирачество са първите занаяти и професии, които се усвояват от местните благодарение най-вече на течението на Нил. Тук се полагат основите на занаятчийството и началото на производството на метала. През следващата додинастичната епоха река Нил също е майка на живота в тази африканска територия.

Започва началото на египетската цивилизация и империя, която оформя сърцевината си именно спрямо течението на Нил. Сред великите градове по това време, които се оформят по крайбрежието на Нил са Кайро, Александрия, Порт Саид, Луксор, Хартум и Джуба. Историята помни само два случая, в които река Нил е замръзвала. Единият е през 829 година, а другият - 1010 година.

http://reki.pochivka.com/n72-10608-%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%B0_%D0%9D%D0%B8%D0%BB

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp