sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Сърбия
  Публикувана от tot11t0 на 21 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 507 пъти, рейтинг: 1.00

    Република Сърбия е държава в Централна- и Югоизточна Европа. На север Сърбия граничи с Унгария, на изток - с Румъния и България, на юг - с Република Македония и Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад – с Босна и Херцеговина и Хърватия. Столицата е Белград.
Славянската прародина на сърбите е Галиция. Сръбските племена се заселват като федерати на Византия.
Първите данни за сръбска държавност са от 7 век по времето на династията на Властимировичите. Основател на средновековната сръбска държава е Стефан Неманя. През 1217 г. Сърбия се сдобива със статут на кралство, а в 1346 година за няколко десетилетия прераства в царство, при управлението на цар Стефан Душан. В периода 1459-1804 година сръбските земи са под властта на Османската империя.
От 1992 година Сърбия заедно с Черна гора, образуват Съюзна република Югославия. През 2003-2006 година Сърбия е съставна част от Държавната общност на Сърбия и Черна гора. След референдум през 2006 година Черна гора се отделя от съюза и вече е независима република. На 15 февруари 2008 г. бившия сръбски автономен окръг Косово обявява независимост.

На 29 октомври 2006 г. с референдум е приета нова Конституция на Република Сърбия. Държавен глава на Република Сърбия е президент, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи преки избори. Висш орган на изпълнителната власт е министерски съвет начело с министър-председател, който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура.
В състава на Република Сърбия влиза автономната област Войводина с главен град Нови Сад. На 17 февруари 2008 г. Косово e обявявено за независима държава – акт, непризнат от Сърбия и част от международната общност. Редица страни, сред които и България, признават Косово за независима държава. Сърбия се дели на 30 окръга.

В страната има над 15 върха с височина над 2000м. Преобладаващият в страната климат е умерено - континентален.
Най-голямо изкуствено езеро в Сърбия е Джердап, чиято площ в сръбска територия е 163 км².
Сърбия има 5 национални парка - Джердап, Копаоник, Тара, Шар планина и Фрушка гора.

Най-големите градове в Сърбия са: Белград (1 717 863), Нови Сад (295 600), Ниш (173 400), Крагуевац (146 000) и Суботица (99 500).
Най-разпространената религия в Сърбия е православното християнство, следвано от католицизма, исляма и протестантството. Част от сърбите са атеисти.

Сръбската икономика претърпя колапс в началото на деветдесетте години на 20 век.Основни дялове в икономиката са земеделието и промишлеността. Най-плодороден земеделски край е Войводина. Там се отглежда жито, царевица, и соя. В Шумадия е развито овощарството и лозарство. Животновъдството е развито в Рашка и Източна Сърбия. Хомолските планини са богати на медна руда. Северният дял на Банат е богат на нефт и природен газ.
Главни икономически партньори на Сърбия са Европейският съюз, бившите югославски републики, Русия и страните от ОНД.
Страната има значителни запаси от полезни изкопаеми — руди на цветни метали, хромити, въглища, нефт, олово, цинк. Развита е черната и цветната металургия, машиностроенето, химическата, целулозно-хартиената, текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Селко стопанство: основни култури — пшеница,царевица, слънчоглед, захарно цвекло, коноп, зеленчуци, плодове и лозя. Животновъдство — едър рогат добитък, свине, овце и птици

Официален език е сръбският език.Други използвани езици -албански и унгарски. Във Войводина освен сръбския официални езици са унгарски, словашки, хърватски, румънски и русински.
Химнът на Република Сърбия е същият като стария химн на Кралство Сърбия „Боже справедливи“, но с малки промени в текста.
Гербът на Република Сърбия е гербът на Кралство Сърбия от 1882 година и представлява бял двуглав орел с щит на гърдите, на които са изобразени четири очила, а над главата на орела има корона на династията на Неманичите.
Република Сърбия има национално знаме, което е с три водоравни ленти: червена, синя и бяла. Наред с националното знаме има и държавно знаме, което е същото като националното с тази разлика, че на синьото поле е изобразен гербът на Република Сърбия.

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://tourist.zone.bg/data/uploads/destinations/80/C_b5450849b3017719029a6ab8b898e867.jpg&imgrefurl=http://tourist.zone.bg/destinations/Serbia&usg

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp