sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Погановски манастир
  Публикувана от nansi_g на 21 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 368 пъти, рейтинг: 1.00

    Едно нетипично и същевременно невероятно красиво място за неделна разходка е Погановският манастир в Западните покрайнини. Някога тези земи са били български, а днес са в пределите на Република Сърбия.

Погановският манастир се намира съвсем близо – само на около час – час и половина път с кола от София. За да стигнете набелязаната дестинация поемате по международния път за западната ни съседка. Не след дълго ще се озовете на ГКПП Калотина. Извън активния туристически сезон граничният пункт се преминава за не повече от 10-15 минути. След като минете границата, продължавате по главния път, а ако желаете можете да се отбиете и да разгледате Димитровград (Цариброд). Там непременно трябва да опитате от сръбския "бурек". Прилича на нашите банички, но е с кръгла форма и е по-вкусен. Когато обходите китното градче може да продължите пътя си към манастира. Излизате на пътя за Пирот и Ниш и карате по него. Ще минете през село Желюша. Въпреки че регионът е беден, няма начин да не ви направи впчатление спретнатият и поддържан вид на къщите наоколо. На 10-ина километра от границата ще минете през мост над река Ерма, след който веднага има отбивка вляво за село Суково, по която трябва да поемете. Няма да сбъркате разклона, защото има и табела, указваща посоката за погановската обител.

Първото населено място, след като се отделите от международния път, е село Суково. В него се намира и едноименният манастир, построен през далечната 1869 година, както е изписано на плоча на самата църква.

Пътят за Поганово продължава през множество от красиви природни местности. Трябва непременно да се отбележи, че въпреки че това е дълбоката сръбска провинция, пътят е в много добро състояние. Липсват дупките, с които сме свикнали в родната татковина. Хубавият път постепенно навлиза в неописуемо красивото ждрело, което образува река Ерма. Отвесни високи скали се спускат от двете страни на реката. През няколко малки тунела пътят се вие под скалните образувания. На места като това човек усеща колко нищожен и безсилен е пред величието на Майката Природа. Не след далго след края на живописния пролом по пътя има табела за село Поганово. Не трябва да се отклонявате към него, а да продължите по същия път. На метри след табелата ще видите вдясно Погановския манастир.

Ако решите да посетите и селцето трябва да завиете при табелата на ляво. В Поганово през лятото живеят около 40 човека, предимно възрастни хора. През зимния сезон обаче повечето от тях се прибират в града и на село остават не повече от 20 души. Нищо не напомня, че някога тук е кипял живот. Красотата, тишината и безвремието в Поганово не могат да ви оставят равнодушни. Жителите на това място са изключително гостоприемни. С охота канят на раздумка неочакваните гости и черпят с вкусно и ароматно сръбско кафе. Докато пиете "кафа" ви разказват за времето, когато селото било пълно с хора. Последното бебе проплакало преди повече от 30 години. Вече са забравили кога точно училището затворило врати и изпратило последните си ученици. Усещате колко лесно се разбирате. Езикова бариера, всъщност, изобщо липсва. На изпроводяк домакините ви изпращат със сърдечна усмивка на лице и покана за повторно гостуване.

Предполага се, че изграждането на Погановския манастир "Св. Йоан Богослов" е дело на деспот Константин Драгаш в края на ХIV век. След неговата смърт делото му продължила дъщеря му Елена. От 1871г. обителта е под ведомството на Българската екзархия. След Освобождението през 1878г. манастирът е на територията на България чак до ноември 1920г., когато по силата на Ньойския мирен договор е включен в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци и е подчинен на Сръбската православна църква. Самият манастир и природата са впечатляващи. Непосредствено до Божия дом тече река Ерма и има приятни поляни за пикник. Ако решите да хапнете автентична сръбска плескавица, може да го направите в заведението до манастира.

Всяка година това свято и удивително място се посещава както от сърби, така и от много български граждани. Това е кът на земята, където човек се чувства в хармония със себе си и с природата.

Удовлетворени от екскурзията се връщате обратно. Тръгвайки си от Погановския манастир, може би ще си помислите, че поне още веднъж трабва да се върнете тук.


      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp