sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Какво си струва да видите в Белград
  Публикувана от nansi_g на 21 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 289 пъти, рейтинг: 1.00

    Ако ви предстои да посетите столицата на една от западните ни съседки, Сърбия, за пръв път, ето няколко идеи към какво да се насочите.

Сърбия се намира съвсем близо до София - до границата при Калотина се стига за по-малко от час. Така че, независимо коя е стартовата ви точка, сложете си още час до границата, ако ще минавате през София. Понякога на границата се налага да чакате по-дълго, ако смяната на граничарите е дошла, но като цяло, въпреки че от там все още излизаме със старите си задгранични паспорти, преминаването става бързо и безпроблемно.

Оттатък границата ще се озовете в една богата на традиции страна, близка до нас в културно и дори историческо отношение, в която ще срещнете най-вече добронамерени хора. В природно отношение тя е богата на реки и езера, водопади, планини и интересни със своите скални образувания пещери. Да не забравяме и не малкото средновековни манастири, останали още от Византийско време и обявени днес от ООН за част от световното културно наследство.

Белград, както е известно, е столицата на Сърбия, както и неин най-голям град. Освен това той е и едно от най-старите поселища в Европа - според историческите извори на неговата територия се живели хора още през 4700 пр. н.е.

Въпреки че из цяла Сърбия можете да откриете интересни места, които си струва да бъдат посетени, за първи досег със страната и визитата в Белград ви е достатъчна. Ще се насладите на историята, архитектурата, културата и не на последно място, кухнята на града.

В централната част на града реките Сава и Дунав се събират под крепостта "Калемегдан". В близост се намират площадът на Републиката и пешеходната улица "Кнеза Михайлова", както и бохемската улица "Скадарлия".

По двете реки има и много плаващи ресторанти, кафета и дори нощни клубове, които затварят чак на изгрев слънце.
За много от посетителите на Белград най-интересната атракция е известната "Скадарлия" - бохемската улица, която още помни духа на велики сръбски поети, художници, философи и журналисти от романтичния XIX век.

Не бива да пропускате и най-голямата православна християнска църква в Европа "Св. Сава", разположена в сърцето на Белград, близо до Народната библиотека и паметника на Караджордже, водача на сърбите във въстанието им срещу Османската империя в началото на XIX век.

У нас вече на доста места може да се опита сръбската скара. И въпреки това, ще установите, че в Белград вкусът на плескавиците не може да се сравни с нашенските. Сравнете сръбската салата с нашата шопска, сливовицата - с нашенската сливова ракия, а червените вина с нашите


      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp