sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Забележителности на Белград
  Публикувана от tot11t0 на 20 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 4938 пъти, рейтинг: 4.43

    Катедралата Св. Архангел Михаил (Саборна Црква Св. Архангела Михаила) е сръбска православно – християнска църква, която е разположена в центъра на града. Тя е едно от най – важните места за поклонение в страната. Построена е в периода 1837 – 1840г. По желание на принц Милош Обренович, а проекта бил на Адам Фридрих Кверфелд.
Изпълнена е в стил класицизъм с барокови елементи. Декорирана е богато, има и златни иконостаси. Най – голямата гордост на катедралата са останките от сръбските светци крал Урош, деспота Стефан Щилянович, а също и няколко сръбски управници от династията Обренович (Милош, Михайло, Милан). Най – подходящото време за посещение на Св. Архангел Михаил е през седмицата, тъй като през уикенда обикновено има различни служби.

Площадът Република (Трг Републике) е един от централните градски площади. Там се намират и едни от най – познаваемите обществени сгради – националния театър, националния музей и известната статуя на принц Михайло. Той е и едно от най – натоварените места, тъй като там минават някой от основните пътища на града.

Военният музей (Војни музеј) е основан през 1878г. Той съдържа над 3000 древни и модерни експоната. В тях са включени римски мечове и шлемове, гръцки ками и шлемове, сръбски шитове и оръжия на рицари, а също и западни средновековни оръжия. Има разбира се и модерни оръжия и екипировка.

Вътре в сградата експонатите в музея са разположени в един коридор като са подредени по хронологичен ред. На всеки ескпонат има етикет на сръбски на кирилица и латиница, а също на английски. Военният музей се намира в историческата крепост Калемегдан., разположена там където се сливат реките Сава и Дунав.

Националният театър (Народно позориште у Београду ) е разположен на площад Република. Построен е през 1869г. по проекта на Александър Бугарски. Изпълнен е в стил ренесанс. В самият театър се изпълняват драма, опера и балет. Освен за различни постановки, театърът се използва за благотворителни балове и концерти. Националният театър разполага с две зали, в които могат да се изпълняват представленията. В едната могат да бъдат настанени 219души, а другата може да побере 281 човека. По време на тежките времена за Сърбия, театъра бил единствената отворена сграда, в която хората могажли само срещу един динар да се отпуснат и да гледат някоя постановка. Така те забравяли поне за малко въздушните нападения.

Старият дворец (Стари Двор) е кралски дворец, който е на династията Обренович. В момента там се помещава градския съвет. Построен е в периода 1882 – 1884г. по проект на Александър Бугарски, като класическия стил, използван тогава е типичен за XIX век. Формата на двореца е почти квадратна с размери 40м на 40м. По голямата част от обзавеждането е внесено от Виена. В старият дворец са се случвали наистина важни събития за политиката на Сърбия. Например това било мястото, където Сърбия била провъзгласена за царство, крал Милан абдикирал, за да може неговия син Александър да наследи трона – това става на 22 февруари 1889г. В периода 1903 – 1914г. двореца става резиденция на династията Караджорджевич. Преди 1941г. там били организирани много фестивали и приеми в чест на високопоставени чужденци.

Храмът Св.Сава (Храм светог Саве) е православна църква, и е една от най – големите в света. Тя е една от забележителностите, които задължително трябва да посетите в Белград. Посветена е на Св. Сава – основател на сръбската православна църква и много важна фигура в средновековна Сърбия. По – голямата част от строежа на църквата е субсидиран. благодарение на направените дарения. Св. Сава е разположен на площ от 3500 кв.м., и е висока 82м. Хорът на църквата се състои от 800 човека. В сутерена на Св. Сава има крипта, там се намира и съкровищницата на светеца. Цялата фасада е направена бял мрамор и гранит, а вътрешната декорация е с мозайка. Храмът е построен на високо място, и по този начин може да бъде видян от целия град.

Националният музей (Народни музеј) е основан през 1844г. Разположен е на площад Република. От неговото откриване колекциите му непрекъснато нарастват. Днес в музея има над 400 000 предмета, включително творби на изключителни майстори. Голямата гордост на музея е френската колекция картини. Сред творците, чиито редки произведения се намират в националния музей са Матис, Рембранд, Пикасо, Роден, Реноар, Дега, Чезан, Моне и много други. Колекциите са разделени на френска, италианска, немска и фламандска, японска, руска, австрийска и германска, югославска и сръбска и кубизъм. Музеят разполага и с нумизматична колекция, съдържаща около 300 000 експоната.

Калемегдан (Калемегдан) е крепост и парк в Белград, името му преведено от турски означава дворцов площад. Крепостта се намира на планински хребет, като точно там се сливат реките Сава и Дунав. Открива се невероятна гледка към тях и към града. Калемегдан е най – старата част в града. В миналото градското население е живеело на територията на крепостта, зад крепостните стени. Калемегдан е най – популярният парк сред жителите на Белград, а също и сред туристите. Той запленява със сенчестите си пейки, живописните фонтани, огромни исторически архитектури и невероятни гледки към реките. Калемегдан е разделен на четири части – Малък и Голям (Велик) Калемегдан и Долен и Горен град.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн магазин за парфюми и козметика
sp
sp

sp
sp
sp