sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Нови Сад
  Публикувана от yonyo на 20 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 231 пъти, рейтинг: 3.50

    Нови Сад (Novi Sad) е вторият по големина град в Сърбия. Красиво разположен на десния браг на преминаващата река Дунав, Нови Сад често е наричан градът на падащите мостове. Причината за това прозвище е, че само за 100 години мостовете над Дунав са били разрушавани над 11 пъти. Като оставим това на страна и се концентрираме в самия Нови Сад, няма как да не отбележим, че този сръбски град има подчертано европейска атмосфера. Това се дължи главно на красивата архитектура, спокойния начин на живот на местните и тяхното интровертно отношение към всичко и всички, които ги заобикалят.

Нови Сад е главното населено място на северната сръбска област Войводина. Вторият по-големина град в Сърбия има население около 300 000 души, а заедно с предградията броят им нараства до 400 000. Единият от общо двата моста, построени покрай Нови Сад над Дунав, води директно до селището Петроварадин, което е основното предградие на града. Етимологията на името на града идва от латинската дума „Neoplanta”. Това е името , което императрица Мария Тереза дава на селището през 18 век. В буквален превод Нови Сад означава „Нови насаждения”.

Нови Сад води официално началото си като град от 1694 г. и почти мигновено се очертава като основния център на сръбската култура. Този факт му печели прозвището сръбската Атина. През 18-ти и 19-ти век Нови Сад е най-големият град, който е населен с етнически сърби. Особено тежък период Нови Сад преживява по време на войната в Косово през 1999 г., когато бомбардировките на НАТО разрушават всичките три моста на Дунав, като същевременно оставят града без комуникации, вода и електричество. Днес Нови Сад е голям промишлен и финансов център, основен за сръбската икономика. Градът непрекъснато се разраства и се смята за най-голямата строителна зона в Сърбия.

Централната част на Нови Сад е белязана от големия площад, на който се намира кметството, а централно срещу него и превъзходната катедрала. Покрай площада преминава главната централна улица на града, която носи името Войводина. Голямата катедрала на Дева Мария всъщност е католически храм с подчертано готическа архитектура.Сред другите забележителности на Нови Сад са православната църква Свети Георги, синагогата, старият замък, Музеят на Войводина и Колекцията от чуждестранно изкуство. Покрай Нови Сад се намира националният парк Фрушка Гора, който сърбите сами наричат Света гора. Някога там е имало комплекс от около 35 манастири, построени между 15 и 18 век. Днес от тях са се запазили едва 16 православни манастира.

Най-голямата историческа забележителност на Нови Сад е крепостта Петроварадин (Petrovaradin Fortress). Това е огромен дворцов комплекс, издигнат на хълм на срещиположния бряг на Динав, който е разположен на обща площ от 112 хектара. Тези размери и историческото минало около крепостта в Нови Сад я превръщат в една от най-големите и внушителни крепости в цяла Източна европа. Петроварадин е построена през 1690 г. върху старите основи на римското укрепление.

През периода 1754-1756 г. по заповед на императрица Мария Тереза се провежда мащабна строителна кампания в Петроварадинската крепост. След него конструкцията на замъка е подсилена от нови бастиони, часовникова кула. Крепостта в Нови Сад е окончателно завършена през 1760 г. и получава внушителното прозвище „Гибралтар на Дунава”. Подземията на замъка за заети от внушителните 16 километра подземни проходи и тунели. Смята се, че някои от тях водят дори до Нови Сад, който е на отсрещния бряг на Дунав.

Всяка година в Петроварадиновата крепост, в началот на юли се провежда и фестивалът EXIT, който е едно от най-големите в Еропа музикални събития. Из цялата крепост са разпръснати над 25 сцени, на всяка от които звучи различен музикален жанр. Фестивалът трае 4 дена, а през останалото време от годината из помещенията на тази крепост в Нови Сад са разположени различни галерии и ателиетата на местни творци.

http://pochivka.com/gradove/n20-9256-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%A1%D0%B0%D0%B4

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp