sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Богота, Колумбия Forecast
 
sp
Статия за Колумбия

Флаг Колумбия    Колумбия

  Ка̀ли (Колумбия)
  Публикувана от yonyo на 16 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 260 пъти, рейтинг: 3.50

    Ка̀ли (на испански Cali, пълно име Santiago de Cali, Сантя̀го де Ка̀ли) е град в Колумбия. Разположен е в западната част на страната в долината на река Каука на надморска височина 995-1 000 m в Андите и тяхното подножие. Главен административен център на департамент Вале дел Каука.
Основан е на 25 юли 1535 г. Важен транспортен и жп възел, международна аерогара. Има нефтопровод до пристанището на град Буенавентура. Захарна, металообработваща и текстилна промишленост.
Кали е третият по големина град в Колумбия след столицата Богота и Меделин. Население 2 068 386 жители от преброяването през 2005 г.

Съдържание

* 1 История
* 2 Население
* 3 Спорт
* 4 Личности, родени в Кали


История

До началото на 20 век Кали е само малко градче, в сравнение с останалите колумбийски градове. За първи път на 26 октомври 1910 г. електричеството стига до града. Населението на града е 28 000 жители и основният поминък е селското стопанство.

С откриването на Панамския канал през 1914 г. и стигането на железницата до града се дава силен тласък на развитието на Кали. През 30-те години се изграждат шосета до столицата Богота и крайбрежния град Буенавентура, което спомага за увеличаване на износа на кафе и захарната промишленост - основните пера на местната икономика.

Силен тласък на града дават и Панамериканските игри, които се провеждат тук през 1971 г. По-голямата част от инфраструктурата на Кали датира от този период. Облагородяват се много градски зони, изграждат се и се подобряват голям брой пътни съоръжения.

От 1970 г. до края на века градът изпада в силен упадък заради вихрещата се улична престъпност и мафиотски войни. Картелът на Кали, една от двете големи престъпни групи в страната, контролиращи наркотрафика към САЩ, влиза в открит конфликт със своя конкурент - Меделинския картел.
Население

Кали не избягва от общите тенденции в развитието на демографията на Колумбия. Отличава се с ясно изразена миграция от околните по-малки населени места към големия град (над 60% от населението на цялата област живее в Кали). Само за 2005 г. над 20 000 души са дошли в града. По-голяма част от новите жители на Кали се установяват в югоизточните й райони.

Кали е и един от градовете с най-висок процент афроколумбийско население - около 24%. Това се усеща във всички аспекти на обществения живот - Кали например е известен със своите музикални салса групи.

Кали е най-опасният голям колумбийски град. За 2006 г. са регистрирани 75 убийства на 100 000 души (за сравнение в Богота те са 18, а в Меделин 28).


Спорт

Кали е "спортната столица на Колумбия". Това е единственият колумбийски град, домакин на Панамериканските игри, чието шесто издание се провежда тук през 1971 г. Добрата спортна инфраструктура е позволила на града да бъде домакин и на много други изяви като:

* Световното първенство по плуване - 1973 г

* Световното първенство по баскетбол за жени - 1975 г

* Световното първенство по баскетбол за мъже - 1989 г

* Световното първенство по борба - 1995 г

* Световното първенство по джудо - 1998 г

Най-популярният спорт в града е футболът. Двата големи градски съперници са Америка Кали и Депортиво Кали.
Личности, родени в Кали

* Наташа Клаус (р. 1975), колумбийска киноактриса
* Фарид Мондрагон (р. 1971), колумбийски футболист
* Марио Йепес (р. 1976), колумбийски футболист

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%28%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D1%8F%29

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Колумбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Колумбия      Екскурзии и почивки в Колумбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp