sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Пекин, Beijing Forecast
 
Традиции
Рецепта от Испания
 
sp
Статия за Китай

Флаг Китай    Китай

  Пещерите на хилядата Буди
  Публикувана от ir3ni7a на 09 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 263 пъти, рейтинг: 3.50

    Дънхуан е град в Цзюцюань, провинция Гансу в Китай. Той е известен с пещерите "Могао", наричани още Пещерите на хилядата Буди. Преди повече от хиляда и петстотин години целият регион на Дънхуан бил стратегически важен пункт, част от Пътя на коприната. Сега това, което някога е било уникално трасе за обмен на ценни стоки, информация и идеи, е завладяно от пустинята Кумтаг. В миналото обаче по пътя на коприната бил въведен будизмът в Китай. Дунахуан със своите 500 пещери, които служели като будистки храмове, изиграл ключова роля за утвърждаването на новата религия. Пещерните храмове изобилстват с множество стенни рисунки и скулптори, създадени в периода между 4 и 14 век.

Пещерите "Могао" са една от най-големите съкровищници на китайското изкуство. Според местната легенда монахът Ле Дзун имал привидение от хиляда Буди под дъжд от златни лъчи. Това го вдъхновило да започне да дълбае пещерите, за да извае Будите, които получил като провидение от небето на това място. Той изнамерил майстори, които да му помогнат в осъществяването на грандиозното дело и по времето, когато над Китай властвала династия Тан, пещерите вече наброявали повече от хиляда. Най-високата пещера е цели 40 метра. Пещерите са защитени от пустинните бури, тъй като през зимата западният вятърът идва от гърба им, а през пролетта вятърът от изток е възпрян от планината Санвей. Това обяснява защо въпреки хилядолетната си история, храмовете и до днес са в много добро състояние.

Използвани за съхранение на предмети на изкуството и ръкописи, днес в тези пещерни храмове има над 750 килии и светилища, повече от 50 000 ръкописа и артефакта. Може би една от най-големите забележителности на пещерите е зашеметяващата, огромна цели 42 000 кв. м., стенна рисунка. Повечето от фреските на стените изобразяват религиозни и митологични сцени, свързани с живота на Буда или различни будистки легенди. Някои от тях пък изваждат на бял свят образи на духове, животни, сгради и сцени от ежедневието на хората от онази епоха. Ако се наредят една до друга всички сцени живопис по въображаема линия, ще се оформи дълъг около 30 километра коридор на будисткото изобразително изкуство.

http://www.idi.bg/blogs/view/blog/904

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Китай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Китай      Екскурзии и почивки в Китай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp