sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
sp
Статия за Чили

Флаг Чили    Чили

  Население и стопанство
  Публикувана от tot11t0 на 15 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 838 пъти, рейтинг: 3.00

    По-голямата част на чилийците са метиси. Индианците са около 1/10 от населението, живеят в Андите, в северната част на страната и по най-южното крайбрежие. Почти 90% от населението е съсредоточено в средната част на страната. Само в столицата Сантяго и около нея живее повече от 1/3 от населението. На запад от Сантяго се намира най-голямото пристанище на Чили- Валпарайсо.
Чили е една от най-развитите индустриално- аграрни страни в Южна Америка. Тя е изключително богата на полезни изкопаеми- мед (І-во място в света), селитра (І-во място в света), йод (ІІ-ро място в света),молибден (ІІІ-то място в света), желязна руда злато, въглища, нефт, природен газ и др. Добивът на руди и различни метали е основа за развитието на черната и цветната металургия, машиностроенето, нефтохимията и др.
Селското стопанство е добре развито и в него е заето около 1/5 от населението. Отглеждат се различни плодове за износ, зеленчуци, пшеница, едър рогат добитък и др.
Чили е световно известен със своята лозаро-винарска промишленост. Страната има огромен риболовен флот. От бързотечащите андски реки се произвежда над 50% от електроенергията. Добре развити са и дърводобивът и дървопреработването.
Бързо се разраства и туризмът.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
MNMNBM
Нерегистриран
2020-01-05 21:09:10
  This information was really important =
THANK YOU
 
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp