sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
sp
Статия за Чили

Флаг Чили    Чили

  Чили
  Публикувана от tot11t0 на 15 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 223 пъти, рейтинг: 2.50

    Чили е една от най-развитите страни в Южна Америка. Природата и е невероятно съчетание от високи планини, вулкани, пустини и влажни равнини.
Чили заема югозападната част на Южна Америка и има най-дългия излаз на Тихия океан. В страната се намира най-южната точка на континента- нос Хорн, отдалечен само на 650 км от Антарктида. Чили притежава много крайбрежни острови- Чилое, западната част на Огнена земя, островите- Хуан Фернандес и др. Чилийско владение е и остров Пасха (Великденски остров) в Тихия океан, известен с величествените каменни глави- една от големите световни загадки.
Разнообразна природа
Чили представлява тясна ивица, широка от 150 до 355 км, с дължина 4300 км от юг на север, но въпреки това има разнообразен релеф и климат. Високите непрестъпни вериги на Андите се простират по цялата дължина на страната. Основното било по което минава главния вододел между Тихия и Атлантическиа океан, служи за естествена граница с Аржентина. Най-високият връх – Охос дел Саладо 6908м, е втори по височина в Южна Америка след Аконкагуа.
Андите са активна земетръсна и вулканска зона. Много върхове са конуси на действащи и угаснали вулкани. На изток от с9толицата Сантяго се намира активният вулкан Тупунгато 6800м. В този район е разположена една от малкото проходими седловини на Южните Анди- Кумбре 3863м, през която е прокаран железопътен тунел, свързващ Чили и Аржентина. Южните Анди имат красив алпийски релеф, суров планински климат, бързотечащи къси реки, ледници, трогови долини и ледникови езера.
Крайбрежието на Чили е твърде контрастно. На север е пустинята Атакама (дълга около 1000км)- най-сухото място на Земята. На юг от нея се простира крайбрежна низина с влажен субтропичен климат и вечнозелена растителност. Тук са и най- плодородните земеделски земи, градовете Сантяго и Валпарайсо и повечето градове на страната.
Южният район на Чили поразява с природните си красоти. Брегът е силно разчленен (фиордов тип), с многобройни острови и островчета, полуострови и тесни разклонени заливи. Климатът е умерен- океански, с обилни валежи- над 4600мм годишно. В крайния юг на Чили през зимата се чувства мразовитото влияние на Антарктида. Около южните острови са открити запаси на нефт и природен газ.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp