sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
sp
Статия за Чили

Флаг Чили    Чили

  Чили - винопроизводство, сортове и история
  Публикувана от nansi_g на 03 февруари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 324 пъти, рейтинг: 1.00

    Първите лозови насаждения в Чили датират от средата на 17-ти век, благодарение на испанските мисионери пристигнали в тези земи. Първият сорт бил известен като “Pais” (Паи), много подобен на калифорнийският “Mission grape” (Мисион Грейп), а също така и на аржентинският сорт”Criolla” (Kриола).

За следващите три века това е основният сорт, като и до днес е много широко разпространен. През 1851 испанеца Силвестре Очагавия първи донася сортовете Каберне Фран, Каберне Совиньон, Малбек, Мерло, Пино Ноар, Семийон и Совиньон Блан. По-късно се засаждат и сортовете Шардоне, Ризлинг и Гевюрцтраминер.

През следващите 30-40 години се основават някои от наи-престижните винарни, които са широко известни и до днес. Това са: Cousino Macul - 1865 (Кузино Макул), San Pedro - 1865 (Сан Педро), Erraruiz - 1870 (Ераруиз), Santa Rita - 1880 (Санта Рита), Concha y Toro - 1883 (Конча и Торо), Vina Undurraga - 1885 (Виня Ундурага).
Чили има великолепни условия за отглеждането на лозя, благодарение на положителното влияние на Андите и на Тихия Океан. Голямо предимство е, че чилийските лозя никога не са били атакувани от болестта Филоксера, както се е случило в цяла Европа и Калифорния. Което означава, че могат да бъдат засаждани сортове с техните оригинални корени, без да се използват корените на Филоксера устойчиви сортове.

Повечето лозови масиви се намират в централната част на Чили в района на Сантяго. Районирането в Чили е сведено до 5 основни региона, които имат свои подрайони (долини).

От север на юг регионите са: Атакама (Atacama), Кокимбо(Coquimbo), Аконкагуа(Aconcagua), Сентръл Вали (Central Valley) и Саутърн(Southern).

Първите два от районите - Атакама // Copiapo Valley (Копяпо Вали) и Huasco Valley(Хуаско Вали) // и Кокимбо //Elqui Valley (Елки Вали), Limari Valley (Лимари Вали) и Choapa Valley (Чуапа Вали) // са много горещи и сухи, поради което се прави много малко трапезно вино. По-голямата част от добитото грозде е за консумация или се дестилира за направата на чилийското национално бренди наречено “писко”.

Третият регион Аконкагуа е известен с долините Casablanca Valley (Касабланка Вали) и Aconcagua Valley (Аконкагуа Вали). Този регион е разположен в близост до пристанището на Valparaiso (Валпарайсо) на около 100 км северозападно от Santiago (Сантяго). В долината Аконкагуа основно се отглеждат червените сортове от Бордо, а от известно време и сорта Сира. В долината Касабланка основните насаждения са от сортовете Шардоне, следвани от Мерло и Совиньон Блан.

И така идва ред на региона в който се произвеждат най-качествените чилийски вина - Central Valley (Сентрал Вали). Този район има четири основни подрайона: Maipo Valley (Майпо Вали), Rapel Valley(Рапел Вали), Maule Valley (Маули Вали) и Curico Valley (Курико Вали). Долината Майпо има най-стари традиции във винопроизводството, както и най-висока концентрация на лозови масиви в страната. Намира се в непосредствена близост до Сантяго и много от качествените чилийски вина са от този район. Долината Рапел е под влиянието на южни ветрове и по-високи валежи и тук са намерили мястото си сортовете Каберне Совиньон и Мерло. На около 200 км южно от Сантяго е разположена долината Курико. Тук доминират насажденията от Шардоне, но има мяст и за сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Пино Ноар. Долината Маули е най-южният район на централният регион и съответно най-студеният. Голяма част от насажденията са от сорта Паи, но те се подменят тенденциозно от сортовете Совиньон Блан, Мерло и Шардоне.

Най-южният регион - Southern Region (Саутърн Риджиън) с неговите подрайони Itata Valley (Итата Вали) и Bio Bio Valley (Био Био Вали) е с доста сух климат, но благодарение на топящите се снегове на Андите получава необходимото количество вода за растежа на лозята. Поради по-ниските температури има малко лозови масиви и сортовете съответно са Ризлинг, Пино Ноар и Шардоне.

Огромният потенциал на чилийското винопроизводство привлича инвестиции от няколко големи винопроизвеждащи компании като Miguel Torres (Мигел Торес) от Испания, Lafite-Rothschild (Лафит-Ротшилд) от Франция, както и големите производители от Калифорния: Kendal-Jackson Vineyards (Кендал-Джаксън Винярдс), Robert Mondavy Winery (Робърт Мондави Уайнъри), California’s Franciscan Vineyards (Калифорниас Францискан Винярдс).

Чилийските производители, които са най-добре познати на световният подиум са имената на “Concha y Toro” (Конча и Торо), ”Aquitania” (Аквитания), ”San Pedro” (Сан Педро), ”Cousino Macul” (Кузино Макул), ”Santa Carolina“ (Санта Каролина), ”Caliterra” (Калитера) и “Almaviva” (Aлмавива).

Автор: Александър Скорчев
vinoto.eu

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp