sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
Снимка
Снимка от Судан
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Рудодобив и горива
  Публикувана от tot11t0 на 17 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 250 пъти, рейтинг: 1.00

    През ХVІв, когато испанците, начело с Франсиско Писаро, завладяват империята на инките, в днешните зими на Боливия те откриват огромните находища на сребро и започват хищническа експлоатация. През целия период на Испанското господство Боливия е на І-во място по добив на сребро, а мината, близо до град Потоси е най-голямата в света. Днес Боливия разчита повече на другите рудодобивни отрасли.
През 1895г. за първи път започва добив на калай, а през първата половина на ХХв. Боливия е най-големият производител на калай в света. Днес страната добива антимон (на І-во място в света), калай (на пето място), цинк, волфрам, бисмут, мед, сребро, олово, уран. Боливия разполага и с огромни запаси на нефт и природен газ, които са основните експортни стоки, осигуряващи почти 50% от приходите на страната. Чрез тръбопроводи те се пренасят до Чили и Аржентина. Енергетиката на Боливия разчита и на големите хидроресурси на Боливийските Анди- почти 50% от електроенергията се произвежда във ВЕЦ.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp