sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Рудодобив и горива
  Публикувана от tot11t0 на 17 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 253 пъти, рейтинг: 1.00

    През ХVІв, когато испанците, начело с Франсиско Писаро, завладяват империята на инките, в днешните зими на Боливия те откриват огромните находища на сребро и започват хищническа експлоатация. През целия период на Испанското господство Боливия е на І-во място по добив на сребро, а мината, близо до град Потоси е най-голямата в света. Днес Боливия разчита повече на другите рудодобивни отрасли.
През 1895г. за първи път започва добив на калай, а през първата половина на ХХв. Боливия е най-големият производител на калай в света. Днес страната добива антимон (на І-во място в света), калай (на пето място), цинк, волфрам, бисмут, мед, сребро, олово, уран. Боливия разполага и с огромни запаси на нефт и природен газ, които са основните експортни стоки, осигуряващи почти 50% от приходите на страната. Чрез тръбопроводи те се пренасят до Чили и Аржентина. Енергетиката на Боливия разчита и на големите хидроресурси на Боливийските Анди- почти 50% от електроенергията се произвежда във ВЕЦ.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp