sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Алтиплано
  Публикувана от tot11t0 на 17 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 273 пъти, рейтинг: 1.00

    Между Западната и Източната верига (кордилера) на Боливийските Анди е разположено Алтиплано- изолирано обширно плато, с дължина около 800 км. и максимална към 320км. Състой се от множество котловини и езера на надморска височина 3600-3800м и отделни масиви с относителна височина до 1400м. Най-толеми са тектонските езера Титикака и Поопо, останалите езера са плитки и солени. Алтиплано има студен и сравнително сух климат. Тук постоянно духат студени ветрове, които задържат температурата до 12 градуса по Целзий през лятото и около 0 градуса през зимата.
Алтиплано попада изцяло в безотточната област на езерото Титикака- най-голямото високопланинско плавателно езеро на Земята, дълбоко 304м. В него се вливат 45 реки, а изтича само река Десагуадеро, която отнася водите му в плиткото и солено езеро Поопо. Алтиплано е покрито с тънки почви и полупустинна растителност- редки треви, бодливи храсти и ниски дървета.
Въпреки суровите природни условия платото и западните склонове на Източните Кордилери са най-гъсто населени в страната. Тук повечето боливийци живеят в градове и работят в мините около град Оруро, обработват земята (сеят ечемик, просо, картофи, царевица) и отглеждат стада алпака и лама.
За по-пълноценно използване на природните ресурси много правителства са насърчавали населението на Алтиплано да се пресели в низинния район Ориенте, където се развиват различни промишлени отрасли- нефтодобив, дърводобив, земеделие (отглеждане на захарна тръстика, кафе мока, какао, ананаси, банани, авокадо). В резултат значително е нараснало населението във и около главния град на Ориенте- Санта Крус. Повечето боливци обаче продължават да живеят в Алтиплано и не желаят да напуснат земите на своите деди.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp