sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Боливия
  Публикувана от tot11t0 на 17 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 295 пъти, рейтинг: 1.00

    Боливия е една от най-бедните южноамерикански страни. По-голямата част от населението живее във високото плато Алтиплано, разположено между планинските вериги на Централните Анди.
Боливия е една от двете вътрешноконтинентални страни в Южна Америка (другата е Парагвай). Единствената водна граница на Боливия е езерото Титикака, което си поделят с Перу.
Боливия има контрастен релеф- много високи планини и обширни низини. Югозападната и част е заета от величествените Боливийски Анди- най-широката част на Андите. Тук Западните Кордилери и отклоняващите с на изток Източни Кордилери ограждат платото Алтиплано. Западната верига е най-рядко населената част на Боливия. Тук има много високи и непрестъпни върхове, покрити с вечни снегове, множество действащи (Олягуе и др.) и угаснали вулкани и почти отвесни склонове.
Източните Кордилери пък са най-валежният район.
На север и на изток от Боливийските Анди се простира обширната низина Ориенте. На север тя е част от Амазония, с гъсти екваториални гори, богати на ценни дървесни видове- каучуково, хининово, махагоново, балсово дърво и др. Тук протичат и най-големите реки в Боливия- Маморе и Бени, начални притоци на река Мадейра (десен приток на Амазонка). В източната част на Ориенте се намира силно заблатената равнина Пантанал, а на югоизток е равнинният район Гран Чако, богат на нефт и природен газ.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp