sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Кръстниците на парите
  Публикувана от nansi_g на 30 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 355 пъти, рейтинг: 1.00

    Доларът бил испанско песо. Този факт не е особено известен, но интригува поне колкото пачка долари в джоба. Знаем стойността на парите, но не подозираме откъде идват имената им.

За разплащане в старите времена се използвало различно количество злато и сребро. Затова не е чудно, че имената на много валути се свързват с мерки и теглилки. Древноримската "лепта" означава "лека", а "лира" и "ливр" буквално означават везна, от латинското libra, "песо" и "фунт" пък означават "тегло".
Когато става дума за везни, задължително се намесват и парите - мерки и парите - числа.

Популярният и у нас "алтън" на турски идва от името на цифрата 6 и означава буквално шест пари. Староанглийското наименование "фартинг" (feorthung) означава четвърт и е представлявал една четвърт от пени.

Парите метали също са добре познати. В това число влизат полската злота, холандският гулден (от gold) или пък червонец.

Всъщност червонец е стара руска валута, която е въведена от Петър І и означава, че е направена от червено злато, защото в благородния метал е имало мед.
Драхмата е паричната единица на съседна Гърция от древни времена до приемането на еврото. Думата произлиза от глагола, който означава вземам, стискам нещо в шепа. При елините за пари служили метални пръчки - оболи, а 6 обола правели една драхма.
Гривни за джоба, а не за ръката

В ранните стадии на развитието на парите за размяна често са били използвани украшения, те не са били просто красиви, а също така редки и ценни. Наследство от тези времена е паричната единица на съвременна Украйна - гривня. Тя се равнява на 100 копейки. Името идва от името на бижуто гривна, което някога само богатите жени са носели около ръката или врата си за украса.

В по-късни етапи от обществения прогрес се появили т.нар. "истински пари" и закономерно се появила категорията за автентичност. Тогава се нароили названия като "истински", "благороден" и др. В обращение е имало монета "солид", което произлиза от латинската дума solidus, което означава цял. По-късно подобни наименования не изчезнали. Паричната единица на Виетнам - донг, и досега е в обращение и в превод означава "пълноценна монета".

Лъвовете от България и Румъния
Автентичността на парите се е удостоверявала и от означените по тях символи на властта - кралска, княжеска или пък републиканска. Така са се появили парите с гербове и парите символи с изображение на хералдически животни и разстения, религиозни и светски знаци.

Много от названията на тези същества и символи дали имена на парите. Тук се нареждат лъвовете, които дават име на нашия лев и румънската лея. Паричната единица на Гватемала е кетцал, както се нарича и птицата, която е символ на тази латиноамериканска държава.

Хърватската куна някога се е измервала с кожи от белка, а името копейка се е получило, защото на малките московски парички е било изсечено копие от образа на св. Георги. Кроната идва от корона, а екю и ескудо означават щит на френски и испански съответно.

Боливар "командва" във Венецуела и Боливия
В по-късни времена върху парите намерили своето място известни личности. Първоначално това били кралските особи, по-късно учени, революционери и други исторически персони. Много от тях дали своите имена на различни парични единици. Конкистадор Васко де Балбоа "става" валута на Панама, генерал Боливар - на Венецуела и Боливия, крал Луи оставя името си в старинната френска златна монета луидор.

Една от версиите за албанската валута лек сочи, че това е съкратено наименование от името на Александър Македонски. Персийският шах Аббас Първи става кръстник на монетата абаз, която е била разпространена в Кавказ и Индия.

Британската гвинея е африканка
Някои валути носят имената на градове, страни и географски области. Такава е например британската гвинея. Монетата е сечена от злато, което се е добивало в африканската колония Гвинея. Красивата дума флорин показва, че това е монета, която е правена във Флоренция, но сега така се казват парите в далечна Аруба. Унгарският форинт също носи името на италианския град.

Бащата на долара се казва талер. Известната монета дълго време е била най-разпространената валута в Европа. Направо стряскащо звучи името "йоахимсталер", което показвало, че това е талер, сечен в чешкия град Йоахимстал.

Дори самото име монета произхожда от името на един древноримски храм - на Юнона Монета, около който е възникнал първият монетен двор в света.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp