sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Климатът на Боливия
  Публикувана от gogi99 на 26 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 275 пъти, рейтинг: 1.00

    Климатът на Боливия е изключително разнообразен, но това е главно благодарение на големите разлики в надморската височина. Страната попада в два климатични пояса - субекваториален и тропичен в най-южните части. Западната част от blue macaw boliviaБоливия обаче не се влияе от географската ширина, ами от надморската височина, тъй като попада в планинската климатична зона на континента. Около 1/3 от страната е разположена много високо в Андите. Там климатът е планински и температурите се понижават във височина. На местата с по-малка надморска височина, обаче е горещо и влажно през цялата година.

- Субекваториалният климат е горещ и влажен. Град Рибералта попада в тези географски ширини. Температурите варират много слабо. Най-студените месеци са май и юни с температури около 29°C. Най-горещо е през август – около 32°C. Наблюдава се ясно изразена сезонност на валежите, което е една от отличителните черти на субекваториалния климат. През януари могат даbolivia and bolivians in traditional clothes паднат до 250мм. Това е най-влажният месец. Най-сух е юли, когато зимата в южното полукълбо е в разгара си. Тогава падат не повече от 20мм.

- Тропичния климатичен пояс обхваща най-южните части на страната. Представител на тази климатична зона е град Санта Крус – един от най-големите и важни центрове в страната. Тук има значителна разлика в температурите. Летата са много горещи, дори по-топли от тези в субекваториалния пояс. Температурите не рядко достигат до 35-36°C. Нощите са около 22°C. Високите температури се комбинират с обилни валежи. Максимумът на температурите съвпада с този на валежите. Най-студено е през юли. Тогава температурите през деня са около 25°C. Валежите са оскъдни. Нощите са прохладни с температури около 8 – 10°C. Това прави зимата най-добрия сезон за посещение на Боливия, тъй като е възможно лятото да се окаже твърде горещо и влажно.

- Планинския климат е разпространен в западните части на Боливия. Обхваща около 1/3 от площа на страната. Във mountainous forest boliviaвисочина климатът става все по-студен и суров. Високите части от планините са покрити с лед през цялата година. Температурите са постоянно под нулата.

Природа. Природата на Боливия е красива и екзотична. Разнообразието от пейзажи е внушително. В западните части от страната се намира най-широката част от Андите. В по-ниските си части Андите са покрити с гъсти и влажни гори, които във височина отстъпват пред поляни и открити пространства. В планините има множество езера. На границата с Перу се намира езерото Титикака, което е най-високото плавателно езеро на планетата. Сред планините на много места има високи, студени и сухи плата, чийто пустинни пейзажи са лишени от почти всякаква растителност с изключение на някои по-устойчиви видове, като например кактуси. На изток от планините са разположени обширни равнини и низини, покрити с тропически дъждовни гори, които са дом на множество редки дървесни видове. Тукашната джунгла е част от амазонската дъждовна гора. Тук могат да се открият някои много редки животински видове, като ягуар например. В планините се среща типичната за Андите лама. Една от най-интересните за туризъм местности в страната е платото Алтиплано. То се намира сред Андите на около 3700 метра the andes boliviaнадморска височина. Насред платото ще откриете множество солени езера с плитки и спокойни като огледало води. Освен соленоводните езера тук ще откриете и някои сладководни, като например езерото Поопо.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp