sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Дневникът на Ернесто Гевара излиза в Боливия с предговор на Фидел
  Публикувана от nansi_g на 25 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 155 пъти, рейтинг: 1.00

    40 години след гибелта му аржентинският лекар Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна не само не е забравен, но продължава да буни духовете както на тези, които го боготворят, така и на онези, които го отричат и дори открито мразят.
След като през 2007 г. бяха отбелязани четири десетилетия от убийството му, а преди месец осемдесет години от рождението му, дойде и последната вест, свързана с него: боливийското правителство най-после показа и ще издаде дневника на революционера. Читателите ще имат факсимилетата на страниците, така както ги е написал и оставил самия Че, преди да бъде убит на 9 октомври 1967 година в боливийското селце Игера. След трагичното събитие бележникът изчезва. По-късно се появява на търг в Лондон. През 1986 г. ръкописът отново се връща в Боливия и е даден на съхранение в трезора на Централната банка. В плика има и няколко черно-бели снимки.
Дневникът се състои от две части. Първата обхваща периода ноември - декември 1966 г., когато Че е още в Куба, а втората - 1967 г., непосредствено преди ареста и смъртта му. Сега на дневен ред е въпросът какво ще научим от писанието. Фактът обаче, че предговорът към изданието е написан от Фидел Кастро и президента на Боливия Моралес, предполага, че в него няма да има някакви сензационни истини. Или поне такива, които са неудобни на кубинския лидер. Въпреки това интересът към очакваната поява на дневниците е огромен. Защото авторът им независимо от противоречивата си биография си остава един от големите символи на съвремието ни.

Ернесто Че Гевара е роден на 14 юни 1928 година в гр. Росарио, Аржентина. Семейството му се премества в Буенос Айрес. Младият Гевара учи медицина. Завършва и заминава за Гватемала, а след това и за Мексико, където се запознава с Фидел Кастро. От този момент нататък животът му е свързан само с борбата на Куба против диктатурата на Батиста. Става шеф на Националната банка и министър на икономиката и промишлеността. Отказва се от всички постове и кубинското си гражданство, за да продължи революционното си дело в Конго и Боливия. Там намира и смъртта си на 39 години.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp