sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
Снимка
Снимка от Тунис
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Кочабамба, Боливия
  Публикувана от nansi_g на 25 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 237 пъти, рейтинг: 1.00

    Кочабамба е третият по големина град в Боливия с около 600 000 жители. Разположен е на 220 км югоизточно от столицата Ла Пас в плодородната долина Кочабамба в подножието на Андите. Името на града идва от езика на индианското племе кечуа (коча - езеро, и пампа – равнина). Първите колонизатори от Испания се появяват през ХV в. и основават град под името Оропеса в чест на вице-краля Франциско де Толедо от семейството на графовете де Оропеса. Около 200 години по-късно градът получава днешното си име. Жителите на Кочабамба са известни със своя свободолюбив дух и борба срещу испанските колонизатори. Небесносиньото знаме на департамента Кочабамба е развято от въстаниците през 1810 г., а 27 май, отбелязван в цяла Боливия като ден на майката, е денят на жестоко потушения бунт от 1812 г. С независимостта и обявяването на държавата Колумбия през 1825 г., Кочабамба става столица на едноименния департамент.

Кочабамба е разположен на 2 548 м надморска височина, а неговите квартали опират до планиниските вериги на Източните Анди, достигащи до 5 000 м. През центъра на града преминава реката Рио Роха, на югоизток се намира езерото Лагуна Алалей. Поради многобройните си паркове и градини, Кочабамба е наричан „град-градина”, както и „градът на вечната пролет” заради многото слънчеви дни и умерената температура от 18º С през цялата година.

Символ на града е статуята на Исус Христос, издигната през 1994 г. на планината Сан Педро. Височината й е 34,20 м. и заедно с постамента си надвишава 40 м. Така тя става с два метра по-висока от знаменитата статуя на Христос в Рио де Жанейро. До нея може да се достигне с лифт, а от специално „отворените очи” в самата статуя се открива прекрасна панорамна гледка към града.

В Кочабамба преобладава съвременната архитектура, но на площад Колумбия в центъра има запазени сгради от колониалното минало. Пазарът Ла Канча, който се е разпрострял на няколко улици и площади, е най-големият уличен пазар в Южна Америка. Университетът Сан-Симон е един от най-добрите в Боливия. В града има и забележителен археологически музей. През февруари карнавалът в Кочабамба привлича многобройни гости, включително и чужденци, поради наличието на международно летище.

Градът е родно място на боливийския писател Едмондо Пас Солдан и на известния американски цигулар и диригент Хайме Ларедо.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp