sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Най-голямото огледало на планетата
  Публикувана от tot11t0 на 24 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 164 пъти, рейтинг: 1.00

    Разположен в южната част на сушавата местност Алтиплано, Салар де Уйуни е най-голямото пресъхнало солено езеро на земята. Хилядолетията на редуващи се влажни и сухи периоди са оставили своя отпечатък върху дебелия квартернерен седимент, който се натрупал върху дъното на езерото. Салар де Уйуни продължава да предизвиква интереса на много изследователи, работещи в областта на палеоклиматологията. Една от причините за наличието на подобен интерес е наличието на корали по варовика на палеотерасите по бреговите ивици на езерото.
Въпреки че Салар де Уйуни е невероятно сушава местност, разположена в близост до Боливийско-Чилийската граница, теренът изобилства с вулкани от късния Неозой, които извиват магмени арки над цветните солени езера. Пустинните хълмове с накацали огромни кактуси, които някога са били част от коралов риф, са заобиколени от една от най-равнинните повърхности на земята и вулкани, обагрени в различен от цвят от различните изригвания. Езера, които варират от червено, оцветени от бактериите, през бяло -заради минералте и до зелено -в следствие наличието на арсен, и които са място за гнездене на розовите фламинго. За няколко секунди оставате с впечатлението, че сте попаднали в страната на чудесата. Множеството гейзери и геотермални извори създават ярък контраст със студения климат. В допълнение към "марсианския"пейзаж се редуват, появили се под влияние на изветрянето, каменни блокове с причудливи форми. Най- добре е да направите посещението си през лятото (от март до ноември), тъй като през зимата е много студено. Тогава е и периодът на валежите, когато Салар де Уйуни се пълни с вода и отразява синьото латиноамериканско небе, превръщайки се в най-голямото огледало на планетата.
Салар де Уйуни е една от най-големите туристически атракции в Боливия, заедно с по-големите градове като Ла Пас, Потоси и Сукре.
Първата спирка при посещението ви в региона Салар е малкото градче Уйуни, където основните препитания за местните жители са добивът на сол и естествено туризмът. Общата площ на Салар де Уйуни е 10 582 км.², а минералите, които се срещат в най-големи количества са гипс и галит.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp