sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Салар де Уюни (Salar of Uyuni)
  Публикувана от yonyo на 24 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 184 пъти, рейтинг: 3.50

    Салар де Уюни (Salar of Uyuni) е най-голямата солена пустиня на нашата планета. Тя е най-обширната и високо разположената подобна природна зона. Не е за вярване как място, което се „нарича” пустиня може да притежава толкова красиви гледки и природни феномени. Салар де Уюни определено е едно от уникалните кътчета на земята. Гледката на кристално чистата вода, която отразява небесните облаци, създава усещането, че виждате едно огромно огледало. Тази картина ви кара да губите реалните граници и да се чудите кое всъщност е земя и кое – небе.

Природната забележителност Салар де Уюни се намира на територията на Боливия, като е част от пустинната долина Алтиплано. Платото Алтиплано е изключителен пейзаж от невероятни геологични образувания, геометрични пукнатини и солени езера.

Тази най-голяма в света солена пустиня заема обширна територия в в южната част на южноамериканската страна. Съвсем близо е и границата на Боливия с Чили и Аржентина.

Салар де Уюни се счита за най-високата пустиня, защото е разположена на рекордните 3700 м над морското равнище. Самото име на местността се превежда като оградена солена плоскост – solar (солена плоскост) и uyuni, което се превежда като ограда, ограждение. Непосредствено до Салар де Уюни е разположен и град на име Уюни, който има население около 11000 души и който е отправна точка за посещение на тази уникална природна местност.

Салар де Уюни е с размери 116 на 96 километра и на места 9-10 метра дебелина на соления слой. Салар де Уюни е най-големият резервоар на сол в света, съдържащ над 10 милиарда тона. От тях 25 хиляди се извличат всяка година за вътрешните нужди на Боливия. Когато е сухо, платото е прекрасен и омайващ пейзаж от невероятни геологични образувания.

С площ от 10 000 кв. км. Салар де Уюни съдържа 10 милиарда тона сол. Солта буквално се изгребва от водата и се насипва на камари. Цялото езеро е оградено от планини и водата не се оттича от никъде. Когато солта се направи на камари, водата се изпарява по-лесно и улеснява транспортирането.

Преди 40 000 години регионът е бил покрит от огромното солено езеро Мичин. След време езерото е пресъхнало и след него са останали две по-малки езера (Поопо и Юри Юри) и други две соленоводни езера – Коипаса и Уюни. Въпреки, че е най-голямото солено езеро, не солта го е направила толкова известно. Когато паднат дъждовете, езерото се превръща в най-голямото естествено огледало в света. Водата е плитката и изключително спокойна.

В Салар де Уюни има и гробище за локомотиви, пълно с ръждясали останки от влакове. Тези стари вагони са се озовали тук, защото Уюни е важна транспортна свръзка в Боливия. Тук където се свързват 4 железопътни линии. Парчетата старо желязо идеално допълват уникалния пейзаж. На юг от Уюни при другите две езера може да видите три вида фламинго. Те са едни от малкото животни в този район. Интересно е още, че Салар де Уюни се използва от астронавтите за калибриране и тестване на сателитни системи в орбита.

Като едно от най-красивите места в Боливия и Южна Америка, Салар де Уюни е и сред основните туристически дестинации на страната и в тази част на континента. Въпреки че е далеч, Салар де Уюни привлича много туристи, които често отсядат в Соления хотел. Той е направен изцяло от сол, както отвън, така и отвътре. Пред хотела има нещо като солен парк с маси и пейки, изработени отново от сол.

http://parkove.pochivka.com/n24-7240-%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80_%D0%B4%D0%B5_%D0%A3%D1%8E%D0%BD%D0%B8_%28Salar_of_Uyuni%29

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp