sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Боливия
  Публикувана от tot11t0 на 24 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 214 пъти, рейтинг: 1.00

    Боливия - страната с най-високо разположената столица на света. Боливия е страна с красива природа, но в същото време е една от най-бедните на континента. Може да бъде описана като страна на контрасти. Малкото на брой богати хора контрастират с огромната маса, живееща под прага на бедността. Влажните тропични гори контрастират на сухите, безводни пустини и ледени планински върхове.

Географското положение на Боливия е неизгодно за страната, защото тя няма излаз на световния океан и това силно ограничава икономическите контакти със света. От друга страна обаче, тя граничи с 5 други държави – Чили и Перу на запад, Бразилия на север и на изток, както и Парагвай и Аржентина на юг и югоизток. Това и дава възможност да изгради по-тесни контакти със своите съседите. Територията и е средна по големина в сравнение с останалите страни на континента. Доста по-малка е от държавите – гиганти като Бразилия и Аржентина, но е многократно по-голяма от други, като Суринам или Еквадор например. Заема територия от около 1 098 580 кв.км. Боливия е разположена изцяло в южното полукълбо, между 9 и 22° южна географска ширина. Двете най-отдалечени точки на страната се простират на повече от 1470км една от друга.

Релефът на Боливия е много разнообразен. На запад преобладават високите планини. Най-високата точка на страната е връх Невадо, който се издига на 6542 метра, не далеч от границата с Чили. Сред планините се намира високото плато Алтиплано. То се издига на около 3700 надморска височина. Северната и източна част от страната са заети от низинни и равнинни територии, които на много места са заблатени заради слабия наклон, слабото оттичане на речните води, както и обилните валежи.

Климатът на Боливия е изключително разнообразен, но това е главно благодарение на големите разлики в надморската височина. Страната попада в два климатични пояса - субекваториален и тропичен в най-южните части. Западната част от Боливия обаче не се влияе от географската ширина, ами от надморската височина, тъй като попада в планинската климатична зона на континента. Около 1/3 от страната е разположена много високо в Андите. Там климатът е планински и температурите се понижават във височина. На местата с по-малка надморска височина, обаче е горещо и влажно през цялата година.

- Субекваториалният климат е горещ и влажен. Град Рибералта попада в тези географски ширини. Температурите варират много слабо. Най-студените месеци са май и юни с температури около 29°C. Най-горещо е през август – около 32°C. Наблюдава се ясно изразена сезонност на валежите, което е една от отличителните черти на субекваториалния климат. През януари могат да паднат до 250мм. Това е най-влажният месец. Най-сух е юли, когато зимата в южното полукълбо е в разгара си. Тогава падат не повече от 20мм.

- Тропичния климатичен пояс обхваща най-южните части на страната. Представител на тази климатична зона е град Санта Крус – един от най-големите и важни центрове в страната. Тук има значителна разлика в температурите. Летата са много горещи, дори по-топли от тези в субекваториалния пояс. Температурите не рядко достигат до 35-36°C. Нощите са около 22°C. Високите температури се комбинират с обилни валежи. Максимумът на температурите съвпада с този на валежите. Най-студено е през юли. Тогава температурите през деня са около 25°C. Валежите са оскъдни. Нощите са прохладни с температури около 8 – 10°C. Това прави зимата най-добрия сезон за посещение на Боливия, тъй като е възможно лятото да се окаже твърде горещо и влажно.

- Планинския климат е разпространен в западните части на Боливия. Обхваща около 1/3 от площа на страната. Във височина климатът става все по-студен и суров. Високите части от планините са покрити с лед през цялата година. Температурите са постоянно под нулата.

Природа. Природата на Боливия е красива и екзотична. Разнообразието от пейзажи е внушително. В западните части от страната се намира най-широката част от Андите. В по-ниските си части Андите са покрити с гъсти и влажни гори, които във височина отстъпват пред поляни и открити пространства. В планините има множество езера. На границата с Перу се намира езерото Титикака, което е най-високото плавателно езеро на планетата. Сред планините на много места има високи, студени и сухи плата, чийто пустинни пейзажи са лишени от почти всякаква растителност с изключение на някои по-устойчиви видове, като например кактуси. На изток от планините са разположени обширни равнини и низини, покрити с тропически дъждовни гори, които са дом на множество редки дървесни видове. Тукашната джунгла е част от амазонската дъждовна гора. Тук могат да се открият някои много редки животински видове, като ягуар например. В планините се среща типичната за Андите лама. Една от най-интересните за туризъм местности в страната е платото Алтиплано. То се намира сред Андите на около 3700 метра надморска височина. Насред платото ще откриете множество солени езера с плитки и спокойни като огледало води. Освен соленоводните езера тук ще откриете и някои сладководни, като например езерото Поопо.

Население и селища. Населението на Боливия е около 9 000 000 души. Като етнически състав преобладават метиси и индианци. Европейските заселници са сравнително малко. Най-големият град на страната е Санта Круз. Той се намира малко над 400 метра надморска височина, в южните части на Боливия. Има население от около 1 600 000 души. Днес това е сърцето на боливийската икономика. Втори по големина град е столицата Ла Паз, която има население от около 1 300 000 души. Това е най-високо разположената столица на планетата. Централните части на града се намират на повече от 3 700 метра надморска височина, но някои от кварталите се издигат дори на повече от 4 000 метра. В действителност е много рядка гледка да се види тропически град, в който да вали сняг. Тук обаче, това е факт. Не рядко се формира снежна покривка, която при други условия би била нещо непознато в тези географски ширини. Боливия обаче има още една – административна столица. Нарича се Сукре и има население от 200 000 жители. Намира се на около 2 800 метра надморска височина. Трети по големина град в страната е Кочабамба. Това също е високопланински град. Намира се на около 2570 метра надморска височина в Андите.

Икономика. Боливия е бедна страна, с развиваща се икономика и нисък жизнен стандарт. Голяма част от населението на страната живее под прага на бедността. Богатите хора са много малък процент от населението. Приема се, че страната е една от най-бедните на континента. По-голямата част от приходите на Боливия идват от добив на полезни изкопаеми, на които тя е доста богата. Добиват се нефт, калай, мед, сребро, цинк, антимон и много други. Голяма част от населението на страната работи по мините. Друга голяма част е заето в селското стопанство. Основните отглеждани култури са кафе, захарна тръстика, картофи и тютюн. Бедността е много сериозен проблем за страната, защото много хора са принудени да отглеждат забранени култури, като кока например за да си набавят средства, с които да живеят. Страната има слабо развита инфраструктура, защото релефът е много специфичен и труден за обладяване. Високите планини и гъстите, непроходими тропически гори са много сериозна пречка за развитието на транспорта.

История. Страната носи името на Симон Боливар. Получава своята независимост през 1825 година. От 1879 до 1885, в продължение на шест години Боливия води война със своята съседка – Чили. В резултат от военните действия, Боливия губи своя излаз на Тихия океан и това в голяма степен предопределя развитието на страната. От 1932 до 1935 води друга историческа война, но този път с Парагвай. Тогава губи и много земи, които са богати на полезни изкопаеми. От тогава Боливия всячески се стреми да се измъкне от бедността, но страната все така си остава сред най-бедните на континента.

Запележителности. Езерото Титикака, солените езера на платото Алтиплано, биосферния резерват „Бени“, както и национален парк „Мадиди“, който се намира в северните части на страната. Архитектурата на столицата Ла Паз също е много внушителна и трябва да се види.

http://www.touristmaker.com/darjavi/boliviya.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp