sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Статия за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Титикака
  Публикувана от tot11t0 на 24 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 259 пъти, рейтинг: 3.50

    Местоположение (Южна Америка) Анди
Географски координати 15°50′00″ ю. ш. 69°20′00″ з. д. / 15.833333° ю. ш. 69.333333° з. д. (G)-15.833333, -69.333333
Вид Езеро
Приток 27 реки
Отток река Десагуадеро
Дължина 190 км.
Ширина 240 км.
Площ 8372 кв.км.
Воден обем 893 куб.км.
Надморска височина 3812—3821 м.
Острови 42
Населени места Пуно, Перу и Копакабана, Боливия

Езерото Титикака снимано от към БоливияТитикака (на испански Titicaca) е планинско езеро, разположено в Андите, на територията на две държави - Перу и Боливия. Заема площ от 8 300 кв.км. Дълбочината му достига 304 м. Най-големият остров в него също се нарича Титикака. Месното население плете рибарските си лодки от тръстика. Езерото се използва за риболов, транспорт и туризъм. То е най-високо разположеното плавателно езеро на Земята - 3 812 м н.в. Има предание че местното население имат черна кръв. Те са единствените оцелели потомци на народ построил вечният град Тиахуанако.

Текстът в тази статия или раздел вероятно нарушава нечии авторски права. Ако можете да подкрепите или опровергаете това подозрение с факти, моля пишете на беседата.

История
През 1535 г. вече покорил Перу и баснословно богат, Диего де Алмагро напуска съдружника си Франсиско Писаро в Куско, столица на инките, и се устремява на юг към неизвестното с военен отряд от 570 души. Целта му е да открие злато. Маршрутът му минава през високите, безводни плата на на днешна Боливия и Аржентина и през Андите чак до крайбрежните джунгли на Чили. Хора и коне умират от измръзване по планинските проходи, задушават се, поради разредения въздух на платата, опичат се в доспехите си в пустините, но не откриват злато. Съвсем не ги интересува, че са извършили велик изследователски подвиг. И все пак дори тези целеустремени хора неведнъж застиват от удивлението по пътя си. Високо в платото при днешна граница между Перу и Боливия те откриват огромно вътрешноконтинентално море с невероятен син цвят на фона на заснежени планини, блестящи под чистото небе. По водите му плават странни тръстикови лодки. Така за пръв път европейците достигат до езерото Титикака при хребета Кордилера Реал (6400 м.). Но ако суровите испанци са развалнувани от гледката, за местните това място е свещено. Високите върхове са обитавани от боговете или пък самите те са божества. За племето аймара, което живее край езерото, неговите води са утробата, от която се ражда Виракоча, бял мъж с брада, представител на Слънцето на Земята, научил хората на строителство, земеделие и конструиране на тръстикови лодки. Титикака с площ от 8300 кв.км. е най-голямото сладковадно езеро в Южна Америка. То се намира на 3 812 метра над морското равнище. Езерата в Хималаите са много по-нависоко, но от 1862 г. то е най-високото плавателно езеро в света за големи кораби, защото тогава един параход е доставен на части дотам и сглобен на брега. След цял век служба той е пенсиониран и заменен от съвременните кораби, които правят редовни курсове между Пуно в Перу и дестинации в Боливия.

Флора и фауна
Езерото Титикака служи за климатична граница в Андите: На север климатът става все по-умерен, а на юг - по-суров. Бреговете му бележат южната граница с целогодишни високопланински поселения и добра реколта на картофи. Царевицата и ечемикът не узряват, но ги отглеждат за храна на животните. Риболовът в езерото е слабо развит. Внесена дъгова пъстърва изяла местните сомове и самата тя на свой ред станала жертва на прекаления улов. Основни обитатели на езерото са жаби, по сведения с големина на плъх. Но тъй като те дишат само като извличат кислород от водата чрез кожата си и не могат да оцелеят на сушата, рядко могат да се видят.

      Добави във Facebook

Езерото Титикака снимано от към БоливияЕзерото Титикака снимано от към Боливия

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp