sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сидни, New South Wales Forecast
 
sp
Статия за Австралия

Флаг Австралия    Австралия

  Тасмания - островът на папратовите гори
  Публикувана от yonyo на 16 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 382 пъти, рейтинг: 4.50

    Остров Тасмания е най-големия австралийски остров и единствения остров-щат. Отделен е от континента посредством Басовия проток, който е широк приблизително 210 километра в най-тясната си част.
Той е известен с променливите си климатични условия. Често силни бури изникват направо от нищото, тъй като именно тук се срещат горещите въздушни маси идващи от север и по-хладните въздушни маси идващи от юг. Островът е разположен в близост до щата Виктория, с който е свързан посредством регулярна фериботна връзка от Девънпорт до Мелбърн. Тъй като обаче ферибота не се движи между двете най-близки точки, ами между двата най-големи градски центъра в района разстоянието се увеличава до цели 441 километра.

История. Остров Тасмания е открит от Абел Тасман през 1642 година. Пристигайки тук, мореплавателят от ирландски произход получава привилегията да даде име на тази земя. Той я нарича Земя Ван Димен. По-късно обаче Земя Ван Димен е прекръстена на своя откривател – Тасмания – тъй като това е по-справедливо. В действителност през онези времена да достигнеш от Европа до Тасмания е било непосилен за повечето хора подвиг. Самото пътуване отнемало месеци, а много често крайната цел на експедицията била достигана само от част от екипажа, тъй като много от моряците не оцелявали. Интересен факт за Тасмания е, че по време на пристигането на европейците, когато в Тасмания и Австралия живеели само аборигени, населението на Тасмания, която има площ от малко над 90 000 кв.км. било по-голямо от това на цяла Австралия. Това би могло да се обясни с по-хладния и леко поносим климат, както и с наличието на много големи водни ресурси.

Остров Тасмания е единственото място в Австралия, което има умерен климат. Има четири сезона, но предвид океанския характер на климата не се наблюдават прекалено големи крайности в температурата. Все пак в северните части на острова температурите са 2-3 градуса по-високи от южните. Лятото е приятно и топло, но не горещо. Откритостта на Тасмания на юг не позволява на температурите да станат твърде високи. През януари и февруари в Девънпорт достигат около 24°C. За сравнение на южния бряг в Хобарт не надвишават 22°C. Океанските води не позволяват на зимата да стане прекалено студена. Дори през най-студения месец – юли – дневните температури в Девънпорт достигат до около 12°C. През пролетта и есента температурите най-често са в интервала от 15 до 20 градуса. Валежи от сняг падат изключително рядко с изключение на планините. В по-ниските крайбрежни области валежите са главно от дъжд. Валежите, които падат над Тасмания са умерени и са равномерно разпределени през годината. Падат между 30 и 50мм дъжд на месец. Като цяло се наблюдава слабо увеличение на валежите през втората половина на годината, когато са зимата и пролетта в южното полукълбо.

Природа.Природата на остров Тасмания е уникална. Островът е покрит основно с вечнозелени гори, в които преобладават папратови растителни видове. Те нямат еквивалент на друго място. Късметлиите, които са имали шанса да зърнат на живо тасманийските гори споделят, че растителността създава усещане за праисторическа гора. Местните жители имат огромна заслуга за запазването на това безценно богатство. През 80-те години дървосекачи били спрени от местните жители точно преди да започнат изсичането на горите. Местните жители прегръщали дърветата или образували живи вериги и по този начин спасили единствените по рода си гори. В следствие на това тасманийските гори били обявени за защитена територия и така островът ще бъде запазен за поколенията в пълния си блясък. Прелестите на острова са безкрайни. Тасмания, за разлика от Австралия, е много богата на водни ресурси. Тук ще откриете множество разкошни езера, пълни със студена кристално чиста вода. Гъстите тасманийски гори са пресечени от множество потоци, които се спускат бързо към брега на океана. На места се образуват прекрасни водопади. Може ни един от най-красивите е водопадът Лифей, който се спуска сред гъстите гори на северна Тасмания. Островът притежава също и много красиви плажове. Най-атрактивните от тях са разположени на източното крайбрежие. Особено атрактивна е местността на залива Грейт Ойстър. Освен спокойни като огледало океански води тук ще откриете и прекрасни гори непосредствено до океанския бряг.

Животински свят. Животинския свят на Тасмания се състои от голям брой ендемити – това са животински и растителни видове, които не се срещат на друго място освен тук. Един от най-емблематичните представители е Тасманийския дявол. Днес този уникален дребен хищник с изключително силна захапка с разхожда необезпокояван из дивите островни гори. Друг вид обаче не е имал този късмет. Това е Тасманийският вълк. Той за съжаление не се оказал толкова адаптивен и изчезнал като вид още през началото на 20-ти век. В зоопарка в столицата на Тасмания – Хобарт – през 1936-та година загива последния представител на този биологичен вид.

Градове и население на Тасмания. Остров Тасмания има население от около 500 000 жители. Това само по себе си говори, че тук големи градове няма или поне не по европейските стандарти. Най-голям град е Хобарт, които е и столица на острова. Тук живеят около 250 000 жители или около 50% от общото население. Градът е изключително красив, тих и спокоен. Разположен е на двата бряга на дълбоко врязан в сушата залив. Притежава онова специфично крайбрежно очарование, което Австралия е наследила от Европа. Други важни градове са Лексингтън и Девънпорт, които се намират в северната част на острова. Девънпорт е разположен на брега на Басовия проток и е свързан чрез редовна фериботна връзка с Мелбърн, щата Виктория.

Най-доброто време за почивка в Тасмания. Ако сте планували да прекарате известно време в Тасмания, най-добре е да го сторите от ноември до април, защото тогава температурите през деня са по-високи от 18°C. Тогава ще можете да се насладите на местната природа в пълната и прелест. През януари и февруари времето е подходящо за плаж, но все пак не очаквайте да стане толкова горещо, колкото в Гърция, Испания или Кипър. През юли и август в планините дори пада сняг.

http://www.touristmaker.com/ostrovi/tasmaniya.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Австралия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Австралия      Екскурзии и почивки в Австралия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp