sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Buenos Aires, Argentina Forecast
 
sp
Статия за Аржентина

Флаг Аржентина    Аржентина

  Водопадите Игуасу
  Публикувана от gogi99 на 07 февруари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 118 пъти, рейтинг: 1.00

    Водопадите Игуасу се намират по течението на река Игуасу на границата между Бразилия и Аржентина.

Системата включва около 270 водопада по дължина 2.7 километра по реката. Някои от тях са високи до 82 метра, а по-голямата част са около 64 метра. Средното количество вода от реката, което връхлита от водопадите, е около 1500 м3 в секунда, като през различните годишни сезони варира между 500 и 6500 м3 в секунда.
Гарганта дел Диабло или Гърлото на Дявола - е най-впечатляващият от всички с ширина 150 метра и с формата на буквата U. Той бележи границата между Бразилия и Алжентина. По-голямата част от водопадите са на територията на Аржентина, но от бразилската страна има по-добра гледка към Гарганта дел Диабло. Водопадите са разделени от множество острови. Само около 900 метра от ивицата не е покрита с водопади.

Първият европеец, открил водопадите, е испанският конквистадор Алвар Нуньес Кабеса де Вака. Неговото име носят водопадите от аржентинската страна на реката.
Водопадите са на територията на два национални парка – единият в Аржентина, а другият в Бразилия, като и двата са в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Името Игуасу идва от езика на гуараните и може да се преведе като „голяма вода”. Според легендата един бог искал да се ожени за индианка на име Наипи, но тя избягала с любимия си в кану. Богът разсякъл реката и осъдил двамата вечно да падат по водопада.

На двете страни на реката има два малки града – бразилският Фос до Игуасу и аржентинският Пуерто Игуасу.

Когато видяла Игуасу първата дама на САЩ Елеанор Рузвелт възкликнала „Горката Ниагара”. Доста по-голям от Ниагарския водопад Игуасу може да се сравнява само с водопада Виктория в Африка. Игуасу е по-широк, защото е разделян на 270 части от малки островчета, но Виктория има най-голямата водна завеса в света – широка над миля и с височина над 90 метра.

Формата на Игуасу обаче позволява по-хубави и пълни гледки към водопадите. На едно от местата за наблюдение човек е обграден от 260 градусова панорама на падащи води.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Аржентина      Потърси и резервирай online самолетен полет до Аржентина      Екскурзии и почивки в Аржентина, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp