sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Amundsen-Scott, Антарктида Forecast
 
Традиции
Рецепта от Испания
 
sp
Статия за Антарктида

Флаг Антарктида    Антарктида

  Туризъм на Антарктида - от Ушуая до ледения континент
  Публикувана от yonyo на 11 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 425 пъти, рейтинг: 3.50

    Антарктида е най-дивото и непознато място на нашата планета. Често е наричана просто южния полюс. Антарктида не е страна. Тук няма градове и няма постоянно население. Единствените хора, които живеят тук са учени, които се занимават с научноизследователска дейност. Броят на станциите, които се занимават с наука на ледения континент са около 80. 27 държави имат територия на Антарктида. Австралия, Аржентина, Чили, Норвегия, Нова Зеландия, Великобритания и Франция имат претенции, че тези територии са част от националната им територия.

Държави без такива претенции имащи територия на ледения континент са САЩ, Германия, Индия, Италия, Япония, Испания, Швеция, Уругвай, Южна Корея, Нидерландия, ЮАР, Русия, Перу, Полша, Бразилия, България, Белгия, Китай, Финландия и Еквадор. Страните са се споразумели да не накърняват по никакъв начин природата на континента. Тук добивът на полезни изкопаеми е напълно забранен. Позволена е само научната дейност. Условията за живот тук са изключително сурови. През зимата температурите падат под (-70) °C. Тук не е възможно да живеят хора, освен ако не са им подсигурени специални условия за временно пребиваване. Тук не живеят опасни хищници. Животинският свят е представен главно от пингвини. Много малко създания са достатъчно устойчиви за да оцелеят тук. Пингвините например, притежават дебел слой подкожна мазнина, която ги предпазва от ниските температури. Те се скупчват на огромни колонии, наброяващи десетки хиляди екземпляри. Между тях въздухът слабо се затопля и това помага на новоизлюпените малки да оцелеят сгушени под тях.

Антарктида се превърна в много атрактивна туристическа дестинация, но само през летните месеци, когато студа е по-поносим. Този континент има изключително студен полярен климат, а по-сурово място едва ли бихме могли да открием на тази планета. Всъщност тук температурите винаги са под 0°C. Просто варират от (-70) °C през през юли до (-5) °C през януари. Почти никога не падат валежи. Това място е не по-малко сухо от пустинята Сахара. Разликата е, че докато тук вали, винаги валежите са под форма на сняг и един път паднали, те вече не се топят ами остават за постоянно, допринасяйки за формирането на дебелата снежна покривка на Антарктида. Леденият континент е покрит с изключително дебела снежна покривка, която на места достига до 4 000 метра. Изключителната тежест на леда притиска скалите върху които се намира, и така те започват постепенно да потъват. Ако сега ледовете на Антарктида се стопят внезапно, скалите, намиращи се под снежната покривка ще започнат бързо да се издигат. На Антарктида, за разлика от Арктика, наистина има твърда скала, докато Арктика се състои само от вечно замръзнал океан. Всъщност на Антарктида не само, че има твърда скала, но има също и доста високи планини. Тук има няколко по-големи планински масива. Условията са наистина много сурови! Представете си съчетание между неблагоприятна географска ширина и голяма надморска височина. Високите планини на Антарктида са разположени основно в крайбрежните части на континента. Най-големи са Трансантарктическите планини, които се простират през почти цялото протежение на континента. Някои от по-високите точки тук са връх Минто (4163м), връх Джаксън (4191м), връх Киркпатрик (4528м) и най-високият от всички - масивът Винсънт, издигащ се на 4897м). Те всички са разположени в тази част на Антарктида, която е обърната към Тихия океан.

Антарктида все повече набира скорост като атрактивна туристическа дестинация. Различни туристически фирми се надпреварват коя да предложи по-вълнуващо приключение на своите клиенти. Туристите пътуват основно на борда на изследователски и експедиционни кораби. Обикновено пътешествията до Антарктида се провеждат в периода на южното лято, от декември до февруари. И в това няма нищо необичайно. Като имаме предвид колко свирепа може да е зимата в тези геоградвски ширини е нормално „туристическия сезон“ да се ограничава в един много кратък период в най-спокойната част на годината. Всъщност понятието туризъм на Антарктида е малко лишено от смисъла, който влагаме обикновено, тъй като тук няма хотели, в които туристите да се настанят. Посетителите нощуван на кораба, с който са пристигнали. Посещението на ледения континент се изразява в това да се докоснете, макар и за кратко, до един напълно непознат свят. Като цяло континентът е по-недостъпен от към Тихия океан. От една страна там остава най-откъснатата и отдалечена част на Антарктида, а от друга страна много от бреговете там са стръмни и се спускат право към ледените води на океана. Най-достъпна е Антарктида през протока Дрейк. Тук се намира най-близката до Антарктида континентална суша. Тук Чили и Аржентина се явяват най-близките страни до ледената пустиня. Антарктическият полуостров е основната туристическа дестинация на континента. Причината е неговата сравнителна близост до Южна Америка. Тук разстоянието между Ушуая и остров Ливингстън е малко над 950км. При различните круизи има някои значими разлики. Понякога се разрешава туристите да слязат на брега при пристигането на Антарктида (по-специално до някои от островите около Антарктическия полуостров). При други круизи обаче, слизането на брега е забранено. Преди да се отправите на пътуване към този откъснат край на света, трябва да сте наясно, че всяко пътуване носи известен риск. Водите тук са не само изключително студени, но и много опасни, тъй като са пълни със стотици хиляди айсберги. Понякога, макар и рядко, се случва корабът да се удари в айсберг. През 2007 година канадски круизен кораб се ударил в айсберг и се наложило всички да бъдат евакуирани на спасителни лодки, наблюдавайки как корабът потъва пред очите им. За щастие всички хора са се спасили!

Може би си задавате въпроса, кои са по-популярните места за акостиране на Антарктида. Това са два от островите, намиращи се на стотина километра от полуостров Антарктика – големия и известен остров Ливингстън и доста по-малкия, но изключително красив остров Дисепшън, който по своята форма и вулканичен произход силно напомня на островите Бора-Бора и Санторини, но не в тропически, ами в арктичен вариант. Тук ледено студените води са спокойни като огледало. Там където се вижда суха земя, тя е черна и безплодна. По-голямата му част е покрита със сняг и лед. Освен, че са разположени на най-удобното и достъпно място, тези два острова ще ви посрещнат и с превъзходно за Антарктида време. Тук през януари температурите могат да достигнат до 3 и дори в извънредни случаи до 4-5°C, макар че това е по-скоро изключение. И въпреки, че тук е едно от най-приветливите места на континента, не забравяйте, че не се намирате в Сен Тропе. За Антарктида трябва да сте добре екипирани със специални дрехи. Това, което сте свикнали да носите в Европа през зимата тук може да изглежда смешно и нелепо. Ако задуха силен и студен вятър температурите много лесно когат да ви се сторят като (-10) или дори (-20) °C.

И все пак, ако сте добре екипирани това кътче от света може да ви предложи усещания, които не могат дори и най-вълнуващите и изискани курорти.

http://www.touristmaker.com/goreshti-tochki/antarktida.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Антарктида      Потърси и резервирай online самолетен полет до Антарктида      Екскурзии и почивки в Антарктида, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp