sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Amundsen-Scott, Антарктида Forecast
 
sp
Статия за Антарктида

Флаг Антарктида    Антарктида

  РИБОЛОВЪТ В АНТАРКТИКА
  Публикувана от yonyo на 08 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 231 пъти, рейтинг: 4.33

    Засега в Антарктика обект на търговски риболов са 6—11 вида риби. Най-много се ловят антарктическата треска, или мраморна нототения (Notothenia rossi) и белокръвните риби Champsocephalus gunnari и Channichthys rhinoceratus Главни риболовни райони са Южното Антилско море и о. Кергелен.
През 70-те години уловът на антарктическа треска възлизаше максимално на 100 000 тона годишно по приблизителни изчисления, а на двата вида белокръвни риби най-много на 120 000 тона общо (главно от о. Кергелен). Белокръвните риби дават приятния на вкус „антарктическия хайвер" с цвят на кехлибар, когато не е оцветен, Освен това се ловят Notothenia gibberifrons, N. corriceps и Dissostichus mawsoni (Nototheniidae), а също и белокръвните Pseudochaenichthys georgianus и Chaenocephalus aceratus, за които нямаме точни данни.
В Северната част на Антарктика около о. Южна Джорджия, както и в Субантарктика при островите Кергелен, Крозе, Принц Едуард се среща видът Dissostichus eleginoides, който е по-дребен от антарктическия костур (D. mawsoni) и вероятно също е обект на риболов. Dissostichus се продава на пазара в Русия. Notothenia magellanica (максимална дължина 40 сантиметра) и южният путасу (Micromesistius australis) от семейство Трескови (Gadidae), дълъг над половин метър, са субантарктически риби в моретата край Нова Зеландия и южната част на Южна Америка. През лятото те навлизат в антарктическия район, за да се хранят с крил. В Южното Антилско море се лови най-вече южният путасу, който се среща в югозападната част на Атлантическия океан от устието на река Ла Плата до Южните Антилски острови (максимум 7900 тона годишно). Като храна за хората обаче може да се използва ограничено, тъй като е силно опаразитен. През 70-те години беше установено, че в Южното Антилско море този вид намалява.

http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=10385

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Антарктида      Потърси и резервирай online самолетен полет до Антарктида      Екскурзии и почивки в Антарктида, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp