sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Amundsen-Scott, Антарктида Forecast
 
sp
Статия за Антарктида

Флаг Антарктида    Антарктида

  АНТАРКТИДА
  Публикувана от tot11t0 на 06 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 210 пъти, рейтинг: 4.75

    Открит едва в началото на ХІХв., континентът Антарктида представлява огромна ледена пустиня с оскъден растителен и животински свят и природа, запазена непокътната от дейността на човека. Името на континента означа-
чава “противоположно на Арктика”.
Особеното положение на континента - в границите на полярната окръжност-е причина за своебразието на природните му условия. Площта на Антарктида е 14 млн.кв.км. (почти два пъти по-голяма от Австралия) и се нарежда напето място сред останалите континенти,но по средна надморска височина,заедно с ледения щит, заема първо място-2040м. В основата на континента лежи голямата Антарктическа тектонска плоча (част от континента Гондвана), изграден от най- старите скали на нашата планета,а средната надморска височина на плочата е 410м.
Огромната Трансантарктическа планинска верига, с дължина почти 5000км. и високи върхове-над 4000 м.,разделя континента на две части - Източна и Западна, твърде различни по площ, геоложки строеж и релеф. По крайбрежието има планински хребети като Земя кралица Мод (с дължина близо 1500км. и височина 1800-3200м.), Земя Ендерби и др.Западна Антарктида е съставена от Антарктическия полуостров (най-големият на континента) е много тесен(50-100км.), със силно нарязана брегова линия и множество острови. На север се простира на разстояние 1300км. и достига много близо до южната точка на континента Южна Америка. По цялото протежение на полуострова са разположени назъбени планински вериги. Най-високата точка на Антарктида е планинският масив Винсън (4897м). Огромният леден щит,който покрива 95% от площта на континента представлява около 90% от сладководните запаси на Земята - средната дебелина на ледената маса е около 2,3км. Антарктида е най-студеното,най-ветровитото и най-сухото място на нашата планета.
Антарктида няма постоянно население.На континента и по крайбрежните острови работят около 70 научни станции и бази.Антарктида е покрита с огромна ледена шапка,която на отделни места е с дебелина 4000м.,а към крайбрежията изтънява до 1500м.Тежестта на тази гигантска ледена маса притиска скалната повърхност на континента под морското равнище.
Антарктида удвоява размерите си през полярната зима, когато континенталният ледник се свързва със замръзналите континентални води.Често от периферията на ледниците се откъсват огромни блокове и образуват айсберги.
В заливите и крайбрежните морета се образуват шелфови ледници,които представляват около 10% от площта на континента.Най-големите шелфови ледници са Рос и Рон.
Без ледената покривка те заемат около 2800кв.км., включително по-голямата част от Антарктическия полуостров, Земя Уилкс, южната част на Земя ВикТория и някои долини в Трансантарктическата планинска верига и планините Елсуърт са с открита скална повърхност.
Заради глобалното затопляне ледената покривка на Антарктида започва да изтънява и да се отдръпва на отделни места.Въпреки суровия климат през полярното лято континента привлича около 13000 туристи,които идват,за да опознаят суровата красота на Антарктида.По голямата част от туристите посещават Антарктическия полуостров или пътуват през море Рос до остров Рос,където се намира един от двата действащи вулкани на континента-Еребус (3794м).
Антарктида е най-студеният континент-тук се намира полюса на студа на Земята. През 1983г.,в изследователската станция на бившия Съветски съюз “Восток”, е измерена най-ниската рекордна температура (-89,2оС).
При суровия климат на Антарктида много малко организми могат да оцеле- ят.Растителността е представена от прости водорасли,мъхове лишеи и гъби.
Те осигуряват храна за някои малки насекоми и микроорганизми и за 43 вида морски антарктически птици - албатроси, пингвини, гигантски морелетници и др.
В пълна противоположност на ледената пустош на сушата,крайбрежните води на континента са богати на разнообразна морска фауна.Тук се развива планк-
тон,който представлява храна за малки ракообразни организми,наречени “крил”.
Крилът живее на огромни пасажи и е богата храна за рибите и по големите морски организми като сепии,тюлени,пингвини и китове.Много видове мигрират към Антарктида през лятото,за да се хранят с изобилния крил.Траулери на раз- лични държави редовно ловят риба в крайбрежните морета на Антарктида.
През 1959г. във Вашингтон - Аржентина, Австралия, Белгия, Великобритания, Нова
Зеландия, Норвегия, Република Южна Африка, САЩ, СССР, Франция, Чили и Япония подписват Международен договор,според който Антарктида се обявява за неутрална и демилитаризирана зона.Според Договора на територията на континента могат да се извършват само мирни научни изследвания и да се изграждат само научно-изследователски станции. До 2003г. 47 страни са подписали договора. Седем страни имат антарктически територии: Аржентина-1230 хил.км2, Чили 1205хил.км2, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Франция и Норвегия (последните 5 се разделени отделно).

http://download.pomagalo.com/128058/antarktida/?search=39859700

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Антарктида      Потърси и резервирай online самолетен полет до Антарктида      Екскурзии и почивки в Антарктида, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp