sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Amundsen-Scott, Антарктида Forecast
 
sp
Статия за Антарктида

Флаг Антарктида    Антарктида

  АНТАРКТИДА
  Публикувана от tot11t0 на 06 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 118 пъти, рейтинг: 4.75

    Суровата красота на най-студения, най-ветровития, най-високия и най-пустинния континент на Земята - Антарктида - неудържимо привлича хората през последните два века от човешката история. Полярните изследвания са блестящ пример за авантюристичната натура на човешкия дух, търсещ винаги новото и неизвестното.
При описанието на Антарктида - континента, един и половина пъти по-голям от Европа или двойно по-голям от Австралия, почти винаги се употребяват превъзходни степени- най- студеното, най- ветровитото, нависокото, най-сухото място на Земята. Тoзи изолиран заледен kонтинент се намира на 1000 км о тЮжна Америка, на 2800 км от Южна Африка. С площта си от 13, 9 млн. кв.км той заяема1/10 част от земната повърхност. Антарктида има средна височина над 2000м , което е 3 пъти повече от средната висоичина на всички останали континенти. Тук се намира полюсът на студа най ниската температура от (-89,6 градуса) е измерена
на руската полярна база"Восток" и тя е съизмерима с очакваните температури на Марс.

Ураганните ветрове, които се спускат по ледника, не щадят и българската база. Кацналата на бензинови варели къщичка стене и се люлее като дилижанс от връхлитащата хала. Единственото спасение е да не излизаш навън, където рискуваш да бъдеш издухан на плажа при пингвините.

Континента е покрит с 25-30 млн.куб. км лед , който е дебел средно 2450 м, като на места ледената шапка достига близо 5000 м дебелина. Тази огромна ледена маса представлява 75% от сладководните запаси на Земята. Ако само една малка част от леда се стопи, нивото на световния океан ще се повиши значително, което ще би имало катастрофални последици за останалите континенти. Затоплянето на климата в района на Антарктическия п-ов, е тревожен сигнал за цялото човечество.Космически студове, ураганни ветрове и снежни виелици - това е представата за ледения континент, но Антарктида е преди всичко свят на дива , предизвикателна и неистово привличаща природна красота. Всеки стъпил на суровите леденокаменни брегове с мързеливо изтягащи се тюлени и тромаво поклащащи се пингвини, които ловко се гмуркат в ледоностудените и кристално чисти води, където айсберги с форми на изящни замъци искрят във вскички цветове на дъгата, остава завинаги пленен от обгръщащата го неземна красота. Неслучайно я наричат бялата любовница. Който веднъж се е докоснал до Антарктида остава влюбен в нея за цял живот.

Едва в края на XVIII в. човешки поглед зърва за първи път кравивата, но дива и сурова Антарктида. По време на околосветското плаване Джеймс Кук 1772- 1775 г. платноходите му "Адвенчър" и "Резолюшън" достигат невижданите дотогава южни пирини от 71,10 градуса. Очакванията да види цветуща и богата като Америка Земя не се оправдават.

Петдесет години по-късно роденият в Естония Тадеуш фон Белингсхаузен тругва са търси митичната Южна Земя. През януари 1820г. корабите му достигат до Антарктическия п-ов. Новооткритата земя била кръстена на руския цар Александър I, който пратил експедицията.

За първооткриватели претендират и американците, тъй като Улия Смит достига Южношетландските острови по същото време.

За първооткриването все още се спори. Кой първи се е добрал до най-южния континент на Земята е въпрос на национален престиж. Неслучайно испанските приятели и съседи на нашата българска експедиция от о-в Ливингстън, провеждат трета година археологически изследвания за да намерят останките на китоловния си кораб "Сан Телмо", за който се предполага, че в началото на XIX в. се е разбил в бреговете.

Героичният период в историята на полярните изследвания е в края на XIX и началото на XX в. Тогава са експедициите на французина Шарко, англичаните Скот и Шакълтън, белгиеца Герлаш, норвежците Борхгревник, Амундсен и Норденшелд, ферманците Дригалски и Филхнер, австралиеца Мосън и японеца Шираз. Без модерната съобщителна техника, транспорт и екипировка полярните изследователи са проявявали невероятен героизъм, за да разкрият пред останалия свят тайните на последния девствен континент на Земята. Малко са хората на нашата планета, които не знаят имената на Робърт Ското и Роалд Амудсен. Епичното съревнование между тях ще остане завинаги в човешката история. Досега над 220 експедиции от различни части на света са поемали към ледения континент.Броят им непрекъснато ще расте, защото тази най-дива и най-неизучена част на нашата планета все още ревниво пази тайните си и тепърва ще се отплаща на многобройните си изследователи за усилията им.

http://geology.hit.bg

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Антарктида      Потърси и резервирай online самолетен полет до Антарктида      Екскурзии и почивки в Антарктида, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp