sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея Forecast
 
sp
Статия за Океания

Флаг Океания    Океания

  Тонга
  Публикувана от ir3ni7a на 23 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 174 пъти, рейтинг: 1.00

    Кралство Тонга е архипелаг в южните части на Тихия океан. То се намира на юг от Самоа и на изток от Фиджи. Тонга е единствената островна държава в Тихия океан, която е с непокътната монархия.

Първият европейски изследовател посетил групата острови Тонгатапу е холандския мореплавател Абел Тасман през 1643 г. В средата на 19 век островните групи са обединени под властта на крал Тауфа `Ахау Тупоу. За притежаването на Тонга се е водила упорита борба между Великобритания, Германия и САЩ.

През 1900 г. по договора за дружба между Тонга и Великобритания Кралство Тонга е обявено за самоуправляваща се държава под протектората на Великобритания. През май 1968 г. Великобритания и Тонга сключват нов договор, предвиждащ постепенно съкращаване на английския контрол над архипелага. а на 4 юни 1970 г. е провъзгласена независимостта на Кралство Тонга.

Тонга е конституционна монархия. Държавен глава и суверен на всички вождове и на целия народ на Тонга е кралят Джордж Тупоу V, при който има личен съвет. Законодателен орган е Законодателното събрание. Изпълнителната власт се осъществява от краля и правителството начело с министър-председател. Няма политически партии и профсъюзи.

Тонга (Дружествените острови) е архипелаг от 170 вулканични и коралови острови в Тихия океан, от които 36 необитаеми. Островите са разположени в ивица дълга около 800 км и ориентиран в посока север — юг.

Архипелагът се състои от 3 основни групи острови — Вавау, Хаапай и Тонгатапу (Тонгатабу). Най-големият остров, с площ 257 км, е Тонгатапу. На него е разположена и столицата Нукуалофа. Населени са 96 острова. Геоложки островите Тонга са от 2 типа — вулканични и коралови.

Климатът е субтропически с 2 слабо изразени периода — топъл, със средни температури от 32ºC, и по-студен период, със средни температури от 27ºC. Средни годишни валежи: 1 700 — 2 970 мм. Средна дневна влажност на въздуха — 80%.

В административно отношение страната е разделена на 3 окръга:
* Вавау
* Хаапай
* Тонгатапу

Населението на Тонга през 2009 година е 120 898 души.

Кралство Тонга е малка островна държава с ограничени ресурси. Нейната икономика е нестабилна и силно зависима от природните катаклизми и неблагоприятните външни промени. Повишаването на равнището на океана представлява пряка заплаха за тази страна.

Икономиката на Тонга разчита почти изцяло на вносни стоки и на няколко външни финансови източника. Дефицитът по търговския баланс се финансира до голяма степен от емигрантски преводи от други страни. Основната индустрия, риболовът, търпи значително развитие през последното десетилетие, но пък икономическият ръст е заплашен от измененията в климата и високата цена на петрола. Тези фактори затрудняват привличането на чуждестранни инвестиции в страната.

Тонга е страна-членка на Световната търговска организация (СТО) от 27 юли 2007.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%B0

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Океания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Океания      Екскурзии и почивки в Океания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp